KONCEPTNI AUTOMOBIL KWID: Nova vizija skrojena prema novim tržišnim potrebama

Zabavan ali robustan izgled i iznimna povezivost usmjereni su na što bolje ispunjavanje potreba mladih kupaca na novim tržištima.
• Za međunarodna ga je tržišta oblikovala međunarodna ekipa, uz suradnju stručnjaka iz Renault Design India.
• Flying Companion jedinstven je u automobilskom svijetu kad je riječ o ugodnoj i sigurnoj vožnji.
• Kwid Concept prvi je Renaultov konceptni automobil koji će javnosti biti predstavljen izvan Europe, što potvrđuje posvećenost tvrtke novim tržištima.

Kwid Concept, konceptni automobil koji će biti otkriven na sajmu automobila u Delhiju, ne samo što naglašava Renaultovu posvećenost novim tržištima nego i moć tvrtke da proizvodi privlačne proizvode u segmentu kompaktnih automobila. Robustan no zabavan izgled, zajedno s tehnološkim potpomognutim odlikama, usmjeren je na zadovoljavanje potreba mladih kupaca na tim tržištima.

 

Čvrst i zabavan automobil
Kwid Concept razvijen je uz pomoć odjela Renault Design India, a pripada drugoj, »istraživačkoj« latici Renaultove strategije dizajna temeljene na životnom ciklusu. Uzbudljive dimenzije i proporcije, kao i vrlo kratki prevjesi stvaraju dojam da automobil poskakuje, a zbog predimenzioniranih kotača koji sežu preko rubova blatobrana podsjeća nabuggy.

 

Protutežu razigranosti vanjštine stvara robusnost kojoj doprinose zaštitne obloge i pozamašni blatobrani. I premda ima pogon na dva kotača, izgleda poput pravog terenca. Kwidova je unutrašnjost oblikovana poput udobne čahure, a kao nadahnuće poslužila su ptičja gnijezda. Sjedala gotovo da lebde iznad tvrde bijele podloge pa stvaraju dojam lakoće, a dvobojne presvlake od elastomera dojam svjetlosti. Konceptni Kwid ima i klimatiziran stražnji dio s komandama na poleđini naslona i koncentrične otvore za prozračivanje. Armaturna ploča ima ugrađeno tablet-računalo kojim se upravlja mnogobrojnim mogućnostima male letjelice Flying Companion.

 

Visokotehnološki konceptni automobil
Osim što ima razigran i maštovit oblik, konceptni Kwid opremljen je obiljem suvremene tehnologije, ponajprije malom letjelicom tzv. letećim suputnikom (Flying Companion). Svrha mu je zajamčiti vožnju koja je ujedno sigurna i zabavna i prvi je uređaj te vrste u automobilskom svijetu. Polijeće iz rotirajućeg stražnjeg dijela Kwidova krova i ima dva načina rada: automatski, koji rabi unaprijed programiran slijed letenja i GPS, i ručni, koji omogućuje da se suputnikom upravlja tablet-računalom ugrađenim u armaturnu ploču. Flying Companion može imati različite namjene, primjerice praćenje prometa, fotografiranje krajolika ili prepoznavanje zapreka na cesti.

 

»Na novim su tržištima kupci mnogo mlađi. Imaju drukčija očekivanja i zapravo su ljubitelji videoigara. Skloni su se zanimati za tehnologiju i žele uživati. Taj koncept ispunjava njihove želje na razne načine, no ponajprije tzv. letećim suputnikom, koji vožnju istodobno čini zabavnom i sigurnom. To je prvi put u vrlo dugoj automobilskoj povijesti da možemo voziti po tlu i promatrati ga iz zraka. Čudesna mogućnost!«
Serge Mouangue, voditelj marke i kooperativnog inovacijskog laboratorija

 

Kwid Concept odgovara usto oznaci »Z.E ready« jer je spreman za ugradnju akumulatora za električni pogon, a ispod Renaultova znaka krije se utičnica za punjenje. Kwid Concept pogoni najnoviji benzinski motor s turbopunjačem i smanjenim obujmom (1,2 l) povezan s automatskim mjenjačem s dvjema spojkama kako bi užitak u vožnji pratila mala potrošnja goriva. Među ostalim su tehnološki naprednim obilježjima: električno namještanje prednje klupe na središnje postavljenoj vodilici, električno otvaranje vrata, LED svjetla i komande mjenjača pri upravljaču umjesto klasične ručice mjenjača. Kwidov okomito postavljen TFT ekran ima ulogu instrumentne ploče i ujedno omogućuje pristup internetskim uslugama.

 

Plod rada međunarodne ekipe za međunarodna tržišta
Kwid Concept višenacionalni je konceptni automobil i prvi Renaultov te vrste namijenjen novim tržištima. Renaultovi dizajneri iz cijelog svijeta surađivali su kako bi oblikovali automobil za međunarodna tržišta u skladu s tamošnjim potrebama. Unutrašnjost je djelo Françoisa Greniera (Technocentre Design, Francuska) na temelju izvornih zamisli i crteža Mishua Batre (Renault Design India). Za vanjštinu je zaslužan Anton Shamenkov (rodom Rus, Technocentre Design, Francuska) prema crtežima Jeana Semerive (Studio Design Brazil). S bojama i materijalima bavio se Neha Lad (pripravnik iz Indije, Technocentre Design), a razvio ih je Chie Yanagisawa (japanski dizajner, Technocentre Design). Cijeli je projekt vodio Axel Breun (Technocentre Design).

»Renault Design međunarodna je ekipa s podružnicama u Francuskoj, Rumunjskoj, Brazilu, Koreji i Indiji. Konceptni je automobil odraz naglašenog međunarodnog karaktera naše dizajnerske mreže.«
Laurens van den Acker, direktor industrijskog dizajna

 

Ponovna potvrda posvećenosti Indiji
Kwid Concept prvi je Renaultov konceptni automobil koji će javnosti biti predstavljen izvan Europe. Time se ujedno naglašava važnost Indije u Renaultovoj globalnoj strategiji i moć tvrtke da ponudi privlačne proizvode u segmentu kompaktnih automobila.

 

»To je prvi put da smo odlučili konceptni automobil otkriti izvan Europe i jasan je znak naše posvećenosti Indiji. U želji da pomiču granice tehnologije i užitka u vožnji, upravo mladi kupci u Indiji često određuju trendove. Kwid Concept s letjelicom Flying Companion savršeno odgovara tom naprednom duhu svojim dinamičnim izgledom i silnim mogućnostima povezivanja.«
Gilles Normand, direktor Renaulta za područje Azija-Pacifik

 

Kwid Concept posebno je skrojen i prema potrebama indijskih vozača. Automobil je kompaktna limuzina s pet sjedala kako bi omogućio obiteljska putovanja, u Indiji vrlo česta. Armaturna ploča s multimedijskom opremom, zajedno s letećim suputnikom, odgovara potrebama mladih i suvremenih Indijaca da budu stalno povezani, kao i njihovoj sklonosti tehnologijama. Usto, lepršavo oblikovana unutrašnjost prilagođena je vrućim podnebljima.

 

Većina je dijelova dvobojne karoserija konceptnog Kwida obojena satiniranom sivom bojom, funkcionalni dijelovi teksturiranom sivom, a krov i usisnik zraka kontrastnom zlatnožutom. Žuti su i umeci naplataka, vrata i perforiranih dijelova. Premda je riječ o Renaultovim korporacijskim bojama, bude asocijacije na Indiju: siva predstavlja tlo, a žuta i zlatna cvijeće i začine.
Povrh toga, konceptni Kwid ima neobičan raspored sjedala. Sprijeda mogu sjediti tri osobe, vozač je u sredini i malo pomaknut naprijed kako bi imao više prostora za ramena, a straga su dva sjedala. Središnji vozačev položaj u takvu rasporedu u skladu je međunarodnim zahtjevima jer se automobil može voziti lijevom i desnom stranom ceste.

 

»Renault je u nešto manje od tri godine u Indiji ostvario neviđen rast, pa će to tržište i u idućim godinama imati važnu ulogu u globalnoj strategiji tvrtke«, rekao je Sumit Sawhney, generalni direktor Renaulta India»Predstavljanje konceptnog automobila Kwid u Indiji, prvo takvo izvan Europe, i njegov oblik, kojim se vodilo računa o željama mladih indijskih kupaca, primjer su naše snažne posvećenosti toj državi.«

 

Renault u Indiji
Renault India podružnica je u potpunom vlasništvu Renault S.A.S iz Francuske koja trenutačno na indijskom tržištu nudi pet modela: limuzinu Fluence, sportski SUV Koleos, kompaktni Pulse, SUV Duster i kompaktnu limuzinu Scala. Renault India izvozi model Duster na tržišta gdje se vozi lijevom stranom ceste, a Indija bi trebala postati proizvodno središte za ta tržišta. Automobile Renault proizvode u tvornici Oragadam na periferiji grada Chennai koja ima godišnji kapacitet od 480 000 vozila. Renault India trenutačno ima 125 ovlaštenih prodajnih mjesta po cijeloj zemlji, a kvaliteta njihovih usluga mjerilo je na tržištu.
Jaku ponudu proizvoda i usluga marke Renault prepoznali su kupci, ali i granski stručnjaci – dobila je rekordnih 39 priznanja. Među njima ih je 29 bilo za Duster, a nagrađeni su bili i Pulse i Scala, pa je Renault postao marka koja je primila najviše priznanja u državi u jednoj godini.

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...