Prvi naslov prvaka momčadi e.dams-Renault London odlučio o prvim prvacima Formule E

Pišemo povijest! U subotu 27. lipnja 2015. momčad e.dams-Renault osvojila je prvi naslov prvaka FIA formule E jer je već u pretposljednjoj utrci prvenstva osvojila dovoljno bodova za ukupnu pobjedu. Sébastien Buemi prvo je startno mjesto u utrci pretvorio u pobjedu, a Nicolas Prost osvojio je sedmo mjesto. Taj je poredak momčadi koju vode veleposlanik Renaulta Alain Prost i Jean-Paul Driot osigurao naslov prvaka, a Buemi je do nedjelje i posljednje utrke sezone sačuvao mogućnost za ukupnu pobjedu među vozačima.

 fe-victory-news (1)O naslovu prvaka FIA formule E među vozačima odlučivala je posljednja utrka koja se prošle nedjelje održavala u Londonu. U njoj je pobijedio Sam Bird (Virgin Racing), a naslov prvaka osvojio je Nelson Piquet Jr (Nextev TCR). Vozači momčadi e.dams-Renault Sébastien Buemi i Nicolas Prost u konačnom su poretku osvojili drugo, odnosno šesto mjesto. Vozači i momčadi sada će se posvetiti pripremama za početak nove sezone te nove formule koja će najesen početi utrkom u Pekingu.

Na poprištu posljednje dvije utrke prvog prvenstva FIA formule E u londonskom parku Battersea naslov prvaka među momčadima osvojio je e.dams-Renault. Prvi put u prvenstvu formule E na kraju jednog tjedna održane su dvije utrke za ePrix.

Francuska momčad partner je Renault Sporta, koji je cijelu sezonu transparentno i potpuno ravnopravno vodio razvoj konstrukcije i optimiranja četrdeset bolida Spark-Renault SRT_01E, a naslov prvaka osvojila je već u pretposljednjoj utrci ponajprije zahvaljujući pobjedi Sébastiena Buemija.

Pri dolasku u London momčad e.dams-Renault imala je veliku prednost u ukupnom poretku te je bila jedina čija su oba vozača još imala mogućnost osvojiti vozački naslov prvaka. Na slobodnom treningu oba su se uvrstila među prvih deset, a zatim i među prvih šest, a u subotnjim kvalifikacijama pobijedio je Sébastien Buemi.

Utrka je počela sa sigurnosnim automobilom na stazi, a kad je na kraju prvog kruga izišao, Švicarac je ostao u vodstvu te je svoju prednost postupno i povećavao. Pritom je od suparnika bio bolji i po uporabi energije.

Sébastien Buemi na polovici je utrke ušao u boks radi obvezne zamjene bolida te se na stazu vratio kao vodeći u poretku. Usprkos još jednom izlasku sigurnosnog automobila na stazu, vozač momčadi e.dams-Renault zadržao je vodstvo i hladnu glavu sve do ulaska u cilj, a za njim su u cilj stigli Jérôme d’Ambrosio (Dragon Racing) i Jean-Éric Vergne (Andretti). Buemijeva treća pobjeda u sezoni uz Prostovo je sedmo mjesto bila dovoljna da momčad e.dams-Renault već u subotu osvoji prvi naslov prvaka FIA formule E.

“Od početka tog prvenstva ostvarili smo mnoge uspjehe, a naslov prvaka još je jedno novo postignuće”,izjavio je Patrice Ratti, generalni direktor odjela Renault Sport Technologies. “Time je okrunjen velik i kontinuiran trud svih članova momčadi Alaina Prosta i Jean-Paula Driota u iznimno konkurentnoj klasi automobilizma u kojoj su sve momčadi i svi vozači imali posve jednake bolide. Čestitamo i drugim momčadima na natjecateljskom duhu koji se donio toliko napetih utrka u sezoni. Posao koji smo odradili s tvrtkom Spark omogućio nam je postizanje zavidne razine tehničke izjednačenosti, performansi i pouzdanosti. Odsad ćemo se posvetiti budućnosti tog prvenstva. Poslije prve godine, u kojoj je natjecanje s potpuno električno pokretanim bolidima postalo stvarnost, jedva čekamo na mogućnost da svoje stručno znanje dokažemo u tehnički otvorenijoj formuli.”

Renault Sport se kao tehnički partner prvenstva s električno pokretanim bolidima i u Londonu pobrinuo da svih deset momčadi imaju posve jednake tehničke mogućnosti. Jednako su tako sportskim dužnosnicima pomagali pri svladavanju posve novih postupaka povezanih s novom tehnologijom.

U nevjerojatnom uvodu sezone u šest je utrka pobijedilo šest različitih vozača, a u prvoj utrci u Pekingu pobijedio je Lucas di Grassi (Audi Sport Abt). Sébastien Buemi bio je prvi vozač s dvije pobjede u sezoni, što je poslije postigao i Nelson Piquet (Nextev TCR) koji je pred posljednju utrku u ukupnom poretku vodio ispred Sébastiena Buemija i Lucasa di Grassija. Ta su tri vozača u nedjelju imala mogućnost osvajanja naslova prvaka.

U kvalifikacijama koje je prekinula kiša, prvo startno mjesto osvojio je Stéphane Sarrazin (Venturi). Sébastien Buemi utrku je počeo sa šestog mjesta, ispred obojice suparnika za naslov prvaka; di Grassi je bio na jedanaestom, a Piquet na šesnaestom mjestu. U utrci je Sarrazin vodio od starta do cilja, u koji je stigao s praznim akumulatorom, pa je zbog prekomjerne potrošnje energije kažnjen vremenskim dodatkom. Pobjednik utrke tako je postao domaći vozač Sam Bird, a pozornost je privukla borba za prvaka koja se odvijala iza njega.

Buemi je na polovici utrke, kad vozači obavljaju obveznu zamjenu bolida, bio na petom mjestu, a time i na dobrom putu da osvoji prvenstvo. Međutim, u prvom se krugu poslije izlaska iz boksa izvrtio i izgubio jedno mjesto. Usprkos ustrajnim pokušajima da se ponovno probije naprijed, Švicarac nije uspio prestići Bruna Sennu. Nelson Piquet u cilj je stigao sedmi i naslov prvaka osvojio sa samo jednim bodom prednosti.

Vozači i momčadi nagodinu će se posvetiti iskušavanju bolida i pogonskih sklopova koji iduće sezone neće biti posve jednaki kao dosad jer je dopušten razvoj određenih važnih značajki.

“Čestitke Nelsonu Piquetu na osvajanju prvaka među vozačima, kojim će u povijesti zajedno s momčadi e.dams-Renault biti zabilježen kao prvi prvak tog prvenstva”, izjavio je Patrice Ratti, generalni direktor odjela Renault Sport Technologies. “Protekla sezona bila je vrlo uspješna. Ponajprije u tehničkom pogledu jer smo u suradnji sa Sparkom postigli razinu performansi i pouzdanosti bez premca za tu novu tehnologiju. Sa sportske strane, momčad e.dams-Renault pod briljantnim vodstvom Alaina Prosta i Jean-Paula Driota osvojila je naslov prvaka. Ali to je i uspjeh ekipa Alejandra Agage koji nam je omogućio to veličanstveno prvenstvo. Sébastien je za samo jedan bod izgubio naslov prvaka, ali je zajedno s Nicolasom ponosan na odličnu sezonu za njima u kojoj smo osvojili momčadski naslov prvaka. Razmišljamo o budućnosti prvenstva jer smo odlučni u namjeri da, zahvaljujući iskustvu i stručnom znanju u području električnih vozila, iduće sezone u otvorenoj borbi s novim suparnicima budemo još bolji.”

 

Rezultat 1. utrke za London ePrix, 27. lipnja2015., 29 krugova, 84,8 kilometra

1. Sébastien Buemi    Švi.                  e.dams-Renault          47 m 54,784 s

2. Jérôme d’Ambrosio           Bel.                  Dragon Racing           + 0,939 s

3. Jean-Éric Vergne   Fra.                 Andretti                       + 1,667 s

4. Lucas di Grassi                  Bra.                 Audi Sport Abt            + 2,409 s

5. Nelson Piquet                     Bra.                 NEXTEV TCR                        + 7,370 s

6. Sam Bird                V.B.                 Virgin Racing              + 7,762 s

7. Nicolas Prost                      Fra.                 e.dams-Renault          + 8,553 s

8. Loïc Duval              Fra.                 Dragon Racing           + 9,507 s

9. Oliver Turvey                     V.B.                 NEXTEV TCR                        + 10.032 s

10. Stéphane Sarrazin           Fra.                 Venturi                         + 12,077 s

Najbrži krug utrke: Lucas di Grassi (25.), 1 m 28,229 s, prosječno 119,3 km/h

 

Rezultat 2. utrke za London ePrix, 28. lipnja 2015., 29 krugova, 84,8 kilometra

1. Sam Bird                V.B.                 Virgin Racing              45 m 48,792 s

2. Jérôme d’Ambrosio           Bel.                  Dragon Racing           + 6,973 s

3. Loïc Duval              Fra.                 Dragon Racing           + 9,430 s

4. Bruno Senna                      Bra.                 Mahindra Racing        + 10,147 s

5. Sébastien Buemi    Švi.                  e.dams-Renault          + 10,689 s

6. Lucas di Grassi                  Bra.                 Audi Sport Abt            + 11,204 s

7. Nelson Piquet                     Bra.                 NEXTEV TCR                        + 11,561 s

8. Salvador Duran                  Meks.              Amlin Aguri                 + 12,402 s

9. Oliver Turvey                     V.B.                 Nextev TCR               + 14,142 s

10. Nicolas Prost                    Fra.                 e.dams-Renault          + 14,535 s

Najbrži krug utrke: Sam Bird (24.), 1 m 26,790 s, prosječno 121,3 km/h

 

Konačni poredak u prvenstvu vozača

1. Nelson Piquet                                 NEXTEV TCR                                    144 boda

2. Sébastien Buemi                e.dams-Renault                      143

3. Lucas di Grassi                              Audi Sport Abt                        133

4. Jérôme d’Ambrosio                       Dragon Racing                       113

5. Sam Bird                            Virgin Racing                          103

6. Nicolas Prost                                  e.dams-Renault                      88

7. Jean-Éric Vergne               Andretti                                   70

8. Antonio Felix da Costa                   Amlin Aguri                             51

9. Loïc Duval                          Dragon Racing                       42

10. Bruno Senna                                Mahindra Racing                    40

 

Konačni poredak u prvenstvu momčadi

1. e.dams-Renault                              232 boda

2. Dragon Racing                               171

3. Audi Sport Abt                                165

4. NEXTEV TCR                                152

5. Virgin Racing                                  133

6. Andretti                                           119

7. Amlin Aguri                           66

8. Mahindra Racing                  58

9. Venturi                                              53

10. Trulli                                                17

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...