Povijesna pobjeda momčadi Alpine u Kini!

Nakon dva uzastopna naslova prvaka u prvenstvu European Le Mans Series i ovogodišnjeg plasmana na pobjedničkom postolju u Le Mansu momčad Alpine prošle je nedjelje među svoje uspjehe upisala i svoju prvu pobjedu u utrkama izdržljivosti klase LMP 2 na svjetskoj razini, koju je osvojila u ovogodišnjoj utrci svjetskog prvenstva utrka izdržljivosti FIA (WEC) u Kini.

– Nelson Panciatici, Paul-Loup Chatin i Tom Dillmann u bolidu Alpine A450b ostvarili su pobjedu u klasi LMP 2 u utrci Šest sati Šangaja

– Momčad Signatech-Alpine u ukupnom je poretku klase LMP2 trenutačno na četvrtom mjestu, a od kraja sezone čeka je još završna utrka koja će se 21. studenoga održati u Bahreinu.

alpine-kitajska_300x200 (1)

Nakon utrke Šest sati Fujija koja se u listopadu održala u Japanu, gdje je osvojila drugo mjesto u klasi, momčad Signatech-Alpine preko Južnog kineskog mora otisnula se s namjerom da nadogradi svoj posljednji uspjeh.

Velik dio slobodnih treninga momčad je posvetila tome da novaku Tomu Dillmanu pomogne prilagoditi se novim uvjetima. S pomoću obojice momčadskih kolega i svih ostalih članova momčadi Signatech-Alpine taj se rođeni Alzašanin vrlo brzo upoznao s tajnama utrka izdržljivosti u sportskim prototipovima.

U nedjelju je početni dio utrke vožen po snažnom pljusku, koji je uvelike otežao uvjete na stazi. Kvalifikacije su donijele start iz trećeg reda, za koji je odabran Nelson Panciatici. Vozači su prvih četrnaest minuta vozili iza sigurnosnog automobila, a kad je napustio stazu Panciatici je odmah uhvatio ritam vodećih te je na kraju njegove izmjene bolid Alpine A450b bio na šestom mjestu.

Kad je kiša jenjala Paul-Loup Chatin započeo je svoj proboj prema vodećima, pri čemu mu je uvelike pomogla pametna strategija. Prilikom zaustavljanja u boksu i predaje bolida novaku Tomu Dillmanu bio je šesti.

Mladi Francuz, koji se prvi put utrkivao u bolidu Alpine A450b, na stazu je izišao na drugom mjestu. Tad je trkaća linija već bila suha pa se ubrzo ponovno probio na prvo mjesto. Vodstvo je zadržao do kraja, usprkos pritisku mnogo iskusnijih vozača u toj disciplini.

Prva pobjeda momčadi u prvenstvu FIA WEC nastavak je uzastopnih naslova prvaka European Le Mans Series u sezonama 2013. i 2014. te plasmanu na pobjedničko postolje u klasi LMP2 u Le Mansu prošle godine. To je bila i prva pobjeda momčadi Alpine u Kini, odnedavno najvećem tržištu automobila na svijetu.

Završna utrka prvenstva održat će se u subotu 21. studenoga u Bahreinu.

Philippe Sinault, šef momčadi Signatech-Alpine: „Tomovo priključivanje momčadi proteklo je vrlo dobro. Nelson i Paul-Loup mnogo su mu pomogli kako bi upoznao utrke izdržljivosti i prilagodio se toj vrsti natjecanja. Prošli je tjedan momčad fantastično odradila svoj posao. Nelson je utrku započeo na prijelaznim gumama i usprkos niskom tlaku u njima pratio vodeće. Pritom nije učinio nijednu pogrešku. Iza njega je Paul-Loup ostao na prijelaznim gumama i započeo svoj napredak. Kombinacija njegovog utrkivanja i naše odluke da razdoblje žutih zastava iskoristimo za zaustavljanje omogućila nam je probijanje na prvo mjesto. Tom je preuzeo bolid najkasnije moguće da bi na stazu koja je postupno postajala sve suša mogao izići sa slick gumama. Odabrali smo idealan trenutak te je sigurnom vožnjom bez pogrešaka utrku uspješno priveo kraju. Za Alpine je prva pobjeda u svjetskom prvenstvu važan trenutak. Naš je zadatak da u utrkama nastavimo bogatu tradiciju marke Alpine, zato smo sretni što smo za ljubitelje te marke osvojili još jednu važnu pobjedu.

Nelson Panciatici: „Uvodni dio sezone bio je vrlo težak. Zato nam današnja pobjeda znači zaista mnogo i najljepša je nagrada za izniman trud koji je uložio svaki član momčadi. Prva izmjena bila je vrlo zahtjevna zbog teških vremenskih uvjeta. Najvažnije je bilo održati solidnu poziciju. Nismo očekivali da ćemo ovdje ostvariti svoju prvu pobjedu u svjetskom prvenstvu, ali iznimno smo ponosni na taj rezultat i trud koji je svatko u momčadi uložio kako bismo mogli ostvariti pobjedu.”

Paul-Loup Chatin: „Učinili smo sve kako bi nam situacija na utrci išla u prilog. Baš sve se odvilo upravo onako kako smo željeli, a momčad je još jednom besprijekorno obavila posao. Odlučio sam sačuvati prijelazne gume iako je to zahtijevalo iznimno opreznu vožnju u fazi kad je staza još uvijek bila zaista mokra, a tlak u gumama za vrijeme moje izmjene bio je upravo onakav kakav treba biti. Prva pobjeda momčadi u svjetskom prvenstvu utrka izdržljivosti fantastičan je rezultat. Zbog takvih postignuća vrijedi se utrkivati!”

Tom Dillman: „U petak sam prvi put vozio sportski prototip! Znali smo da bi bolid Alpine A450b u Šangaju mogao biti konkurentan, ali uvjeti su bili daleko od idealnih. Svi u momčadi fantastično su odradili svoj posao i smatram da nam u ovoj utrci nije mnogo nedostajalo do savršenstva. Momčad je što je više mogla odgađala moju izmjenu kako bih na stazu mogao izaći na slick gumama. Brzo sam uhvatio ritam, momčad se potrudila da budem upoznat sa svime i pomogla mi kontrolirati utrku s prvog mjesta. Oduševljen sam što sam već nakon prve utrke mogao stati na vrh pobjedničkog postolja, ali trebat će mi još vremena da postanem svjestan da sam ostvario prvu pobjedu u utrci WEC!”

 

Rezultat utrke 6 sati Šangaja (LMP 2)

 Team
1 Signatech-Alpine, br. 36 154 kruga, 6 h 01 m 09,766 s
2 G-Drive Racing, br. 26 – 1 krug
3 KCMG, br. 47 – 1 krug
4 Team Sard Morand, br. 43 – 2 kruga
5 Pegasus Racing, br. 29 – 2 kruga
6 Extreme Speed Motorsports, br. 31 – 7 krugova
7 Strakka Racing, br. 42 – 10 krugova

 

Ukupan poredak momčadi u prvenstvu FIA WEC LMP2 (nakon sedam utrka, za utrku 24 sata Le Mansa dodijeljeni su dvostruki bodovi)

 Team
1 G-Drive, br. 26 153
2 KCMG, br. 47 137
3 G-Drive, br. 28 119
4 Signatech-Alpine, br. 36 73
5 Team Sard Morand, br. 43 62
6 Extreme Speed Motorsports, br. 31 58
7 Extreme Speed Motorsports, br. 30 56
8 Strakka Racing, br. 42 53
9 Oak Racing, br. 35 34

Raspored utrka u prvenstvu FIA WEC 2015.

12. travnja 6 sati Silverstonea, Velika Britanija
2. svibnja 6 sati Spa-Francorchampsa, Belgija
13. – 14. lipnja 24 sata Le Mansa, Francuska
30. kolovoza 6 sati Nürburgringa, Njemačka
19. rujna 6 sati Trkališta Amerika, Austin, SAD
11. listopada 6 sati Fujija, Japan
1. studenoga 6 sati Šangaja, Kina
21. studenoga 6 sati Bahreina, Bahrein

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (1 ocjena, prosječno: 5.00 out of 5)
Loading...