U Putrajayi prevruće za Renault e.dams

Za momčad Renault e.dams druga je utrka prvenstva Formule E 2015/2016, koja se prošle subote održala u Putrajayi u Maleziji, predstavljala test karaktera. Tropska vrućina za vrijeme 33 kruga duge utrke loše je utjecala na bolide Renault Z.E.15 pa su Nico Prost i Sebastian Buemi u cilj stigli tek na desetom, odnosno dvanaestom mjestu. Usprkos razočaravajućem konačnom rezultatu oba su vozača osvojila dragocjene bodove.

e.dams-putradzaja

 

Slobodni treninzi i kvalifikacije bili su obećavajući. Buemi je drugi put uzastopce osvojio prvo startno mjesto s gotovo pola sekunde prednosti, a time i tri boda u poretku svjetskog prvenstva. Prost je osvojio peto startno mjesto.

Kad su se svjetla semafora ugasila, oba su vozača momčadi Renault e.dams dobro krenula. Buemi je ostao na čelu, a Prost se borio sa skupinom izravnih konkurenata za plasman na postolju. Francuz se impresivnom vožnjom probio na treće mjesto, ali je zbog poteškoća, do kojih je vjerojatno došlo zbog utjecaja velikih vrućina na rad sustava, morao u boks na obaveznu zamjenu bolida prije planiranog. Nakon povratka u utrku probio se na čelo poretka.

Dok je Prost bio u boksu, Buemijev se Z.E. 15 zbog istih poteškoća zaustavio pokraj staze. Švicarac je ubrzo uspio ponovno pokrenuti bolid i stigao do boksa, gdje je preuzeo drugi bolid.

Zbog tih je poteškoća Buemi pao na deveto mjesto nakon čega je u nastojanju da nadoknadi izgubljeno ostvario najbrži krug utrke (1:22,748) i time osvojio još dva boda.

Nažalost, problemima za momčad ovdje nije bio kraj. Prostovo prerano zaustavljanje u boksu značilo je da je do cilja brzinu morao podrediti pažljivom nadzoru potrošnje energije, zbog čega su ga prestigli brojni konkurenti. Tako je na kraju osvojio deseto mjesto i utješan bod. Istodobno je Buemi ponovno imao poteškoća s elektronikom koje su ga stajale plasmana u bodovima. Pobjednik uvodne utrke u Pekingu tako je u cilj stigao dvanaesti.

Iako je momčad bila vrlo razočarana raspletom događaja u Maleziji, za utjehu im mogu poslužiti osvojeni bodovi i brzina obaju bolida. Momčad će pomno proučiti uzrok poteškoća kako bi bila što spremnija za sljedeću utrku Formule E u Urugvaju.

Vincent Gaillardot, voditelj projekta Renault Sport Formula E: „Današnja je utrka nesumnjivo bila mnogo zahtjevnija od prve utrke u Pekingu. Usprkos svemu, moramo biti svjesni i pozitivnih strana; naša priprema i performanse bile su na znatno višoj razini te smo u kvalifikacijama pokazali zavidnu brzinu. Velike vrućine u Maleziji prouzročile su brojne poteškoće s upravljanjem temperaturom, a time i poneki kvar sustava. Zbog toga su se oba bolida u utrci iznenada zaustavila. Naravno da ćemo sve temeljito proučiti prije sljedeće utrke u Punta del Este.”

Nico Prost (br. 7): „Ovaj je vikend bio jedno veliko razočaranje. Na početku utrke imao sam obećavajuću poziciju i borio se za plasman na postolju. Zatim su me inženjeri zbog previsokih temperatura pozvali u boks na zamjenu bolida prije planiranog. Činjenica je da sam u dvije uzastopne utrke dvaput imao tehničke probleme, zato ćemo sve pomno proučiti i potražiti rješenje prije sljedeće utrke, u kojoj se nadam boljem rezultatu.”

Sebastien Buemi (br. 8): „Nico i ja očito smo imali iste poteškoće. Obojica smo se zaustavili pokraj staze i morali ponovno pokrenuti bolid. Drugi je dio utrke bio zaista težak. Dao sam sve od sebe da nadoknadim izgubljeno i tako ostvario najbrži krug utrke. Nakon zamjene bolida učinio sam sve u svojoj moći da se probijem među osvajače bodova, ali bolid se ponovno zaustavio. Stoga je vrlo važno otkriti sve uzroke poteškoća i što prije ih otkloniti.

Alain Prost i Jean-Paul Driot, šefovi momčadi: „Rezultat današnje utrke za nas je očito razočaravajuć. Međutim, ne smijemo zaboraviti da imamo dva vrlo brza bolida, što se jasno pokazalo u kvalifikacijama. Probleme s programskom opremom koji su nas ovdje pratili svakako ćemo pomno proučiti jer u ovom trenutku ne znamo što se dogodilo. Problemom ćemo se pozabaviti s tehničkom ekipom i nadamo se da ćemo rješenje pronaći prije nego što otputujemo na sljedeću utrku.”

Sljedeća utrka prvenstva Formule E održat će se 19. prosinca u Punta del Este u Urugvaju.

Rezultat utrke za ePrix Putrajaye, 33 kruga, 84,5 kilometra

Driver Country Team Time
1. Lucas di Grassi Brazil Abt Audi Sport 50 m 17,449 s
2. Sam Bird V.B. VB DS Virgin Racing + 13,884 s
3. Robin Frijns Nizozemska Andretti + 29,776 s
4. Stéphane Sarrazin Francuska Venturi + 32,628 s
5. Bruno Senna Brazil Mahindra Racing + 34,404 s
6. Antonio Felix da Costa Portugal Aguri + 36,925 s
7. Daniel Abt Njemačka Abt Audi Sport + 37,283 s
8. Nelson Piquet ml. Brazil Nextev TCR + 40,623 s
9. Nick Heidfeld Njemačka Mahindra Racing + 52,904 s
10. Nicolas Prost Francuska Renault e.dams + 53,695 s
11. Jacques Villeneuve Kanada Venturi + 58,698 s
12. Sébastien Buemi Švicarska Renault e.dams + 1 m 07,728 s

Najbrži krug utrke: Sébastien Buemi (22.), 1 m 22,748 s, prosječno 111,4 km/h

 

Ukupni poredak u prvenstvu vozača

Team Country Points
1. Lucas di Grassi Abt Audi Sport 43 boda
Sébastien Buemi Renault e.dams 35
3 Sam Bird DS Virgin Racing 24
4 Nick Heidfeld Mahindra Racing 17
5 Robin Frijns Andretti 16
6 Stéphane Sarrazin Venturi 14
7 Loïc Duval Dragon Racing 12
8 Bruno Senna Mahindra Racing 10
   Jérôme d’Ambrosio Dragon Racing 10
10 Antonio Felix da Costa Aguri 8
     Oliver Turvey Nextev TCR 8
15 Nicolas Prost Renault e.dams 1 1

 

Ukupni poredak u prvenstvu momčadi

Team Points
1 Abt Audi Sport 49 bodova
Renault e.dams 36
3 Mahindra Racing 27
4 DS Virgin Racing 24
5 Dragon Racing 22
6 Andretti 16
7 Venturi 14
8 Nextev TCR 12
    Aguri 12

 

Raspored utrka FIA formule E u sezoni 2015. – 2016.

24. listopada 2015. Peking, Kina
7. studenoga2015. Putradžaja, Malezija
19. prosinca 2015. Punta del Este, Urugvaj
6. veljače 2016. Buenos Aires, Argentina
12. ožujka 2016. još nepotvrđeno
2. travnja 2016. Long Beach, SAD
23. svibnja 2016. Pariz, Francuska
21. lipnja 2016. Berlin, Njemačka
4. lipnja 2016. Moskva, Rusija
+ 11. 2. – 3. lipnja 2016. London, Velika Britanija (dvije utrke)

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...