Renault-Nissan u sljedeće četiri godine namjerava predstaviti više od 10 vozila opremljenih tehnologijom za autonomnu vožnju

  • Četvrta najveća automobilska grupacija na svijetu potvrdila je raspored razvoja vozila s tehnologijom za autonomnu vožnju i povezivanje do 2020.
  • Automobilska grupacija zaposlila je novog direktora koji će nadzirati tehnologije i usluge povezivanja na svjetskoj razini

renault-logo

SUNNYVALE, Kalifornija, SAD (7. siječnja 2016.) – Alijansa Renault-Nissan u sljedeće će četiri godine predstaviti više od 10 vozila opremljenih tehnologijom za autonomnu vožnju.

Globalna je automobilska grupacija danas potvrdila da će do 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, Japanu i Kini predstaviti paletu vozila spremnih za autonomnu vožnju. Tehnologija će biti ugrađena u serijska vozila dostupna širokom krugu kupaca po pristupačnim cijenama.

Alijansa Renault-Nissan usto će predstaviti niz novih aplikacija za povezivanje koje će vozačima omogućiti da ostanu u tijeku s poslom, zabavnim sadržajem i društvenim mrežama.

Alijansa Renault-Nissan potpuno je predana ciljevima vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama’”, izjavio je predsjednik i glavni direktor Alijanse Renault-Nissan Carlos Ghosn u Istraživačkom centru Renault-Nissan u Silicijskoj dolini. „Zato na tri kontinenta razvijamo tehnologiju za autonomnu vožnju i povezivanje za serijske automobile dostupne širokom krugu kupaca.

Bez emisija i nesreća sa smrtnim posljedicama

Alijansa Renault-Nissan već je sad vodeća grupacija u pogledu vozila bez emisija. Alijansa je od prodaje prvog Nissana Leaf na području San Francisca u prosincu 2010. prodala više od 300.000 automobila na posve električni pogon.

Sva vozila Alijanse Renault-Nissan znatno su napredovala u područjima sigurnosti i ekonomičnosti. U Japanu je u posljednjih 20 godina zabilježen pad broja nesreća sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama u Nissanovim vozilima od čak 61 posto, dok su nesreće sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama u Renaultovim vozilima u Francuskoj u posljednjih 15 godina zabilježile pad od 80 posto.

Očekuje se kako će autonomna vožnja dodatno smanjiti vozačke pogreške koje su odgovorne za 90 posto svih nesreća sa smrtnim posljedicama.

Ove će godine biti predstavljena vozila opremljena sustavom Single-Lane Control, koji će automobilima omogućiti autonomnu vožnju na autocestama, ali i u vožnji „kreni-stani” u gustom prometu. Renault-Nissan 2018. predstavit će vozila opremljena sustavom Multiple-Lane Control koji će prepoznavati opasnosti i sam mijenjati trake u vožnji autocestom. A 2020. predstavit će se i sustav Intersection Autonomy koji sam može upravljati automobilom na gradskim križanjima i u gustom gradskom prometu bez uplitanja vozača.

Kasnije ove godine Alijansa će predstaviti novu automobilsku aplikaciju za mobilne uređaje koja omogućuje daljinsku interakciju s automobilom. Sljedeće godine predstavit će prvi Alijansin multimedijski sustav, opremljen novim multimedijskim i navigacijskim funkcijama, s poboljšanim povezivanjem s pametnim telefonima i bežičnim ažuriranjem zemljovida. Alijansina platforma za povezivanje i Internet stvari 2018. podržavat će i novu funkciju Virtualnog osobnog pomoćnika za privatne i poslovne korisnike.

Sva Alijansina tehnologija za autonomnu vožnju bit će dostupna prema željama vozača.

Spajanjem do napretka

Alijansa Renault-Nissan 2014. godine spojila je inženjerske odjele obaju proizvođača. Renaultovi i Nissanovi inženjeri rade kao jedan tim kako bi se spriječila ponavljanja u razvoju nadolazećih tehnologija. Tehnologija koju na taj način zajednički razviju Renaultovi i Nissanovi inženjeri dostupna je obama proizvođačima i svim markama koje su dio Alijanse na tržištima na kojima kupci to traže.

Drugim riječima, inženjeri su razvili „tehnološki alat” koji uključuje hardver i softverske aplikacije. Proizvodne ekipe Renaulta, Nissana, Infinitija i ostalih marki koje su dio Alijanse mogu te aplikacije učiniti dostupnima u svojim modelima. Zajedničkim radom na naprednim istraživanjima i razvoju Renault i Nissan mogu surađivati učinkovitije i uz manje troškove, što im omogućuje da kupcima ponude vozila više vrijednosti.

Alijansa Renault-Nissan raspolaže proračunom od 5 milijuna dolara za istraživanje i razvoj. Četvrta najveća automobilska grupa na svijetu, koja prodaje svaki deseti automobil na svjetskom tržištu, raspolaže istraživačkim centrima u Atsugiju u Japanu, Guyancourtu u Francuskoj te u američkim gradovima Farmington Hills u saveznoj državi Michigan i Sunnyvale u Kaliforniji. Renault-Nissan ima i velike inženjerske centre u, među ostalim, Indiji, Brazilu, Rumunjskoj, Turskoj i Kini.

Alijansa je danas najavila i imenovanje novog tehnološkog direktora, Ogija Redzica koji će biti odgovoran za razvoj sustava za povezivanje na globalnoj razini. Tu će dužnost obavljati kao viši potpredsjednik Alijanse u odjelu za povezivanje vozila i mobilnih usluga.

Redzic se pridružuje Alijansi Renault-Nissan nakon što je radio u društvima kao što su Nokia, NAVTEQ, Motorola i startup za bežičnu komunikaciju cyberPIXIE. Posljednju je funkciju obavljao kao viši potpredsjednik u društvu Nokia HERE gdje je vodio Odjel za automobilsku industriju. Redzic, čije imenovanje na snagu stupa odmah, radit će u Parizu odakle će nadzirati timove u Francuskoj i Japanu.

Video novost i b-roll bit će dostupni na ovoj adresi: http://www.media.blog.alliance-renault-nissan.com/?p=5740

O ALIJANSI RENAULT-NISSAN

Alijansa Renault-Nissan strateško je partnerstvo između tvrtke Renault sa sjedištem u Parizu i japanskog Nissana sa sjedištem u Yokohami koji zajedno prodaju deset posto automobila na svijetu. Tvrtke, strateški partneri od 1999., 2014. su u gotovo 200 zemalja prodale 8,5 milijuna automobila. Alijansa strateški surađuje s brojnim proizvođačima vozila koji uključuju njemački Daimler, japanski Mitsubishi, kineski Dongfeng i indijski Ashok Leyland. Alijansa ima i većinski udjel u zajedničkom pothvatu koji upravlja ruskim AVTOVAZ-om, vlasnikom marke Lada.

www.media.blog.alliance-renault-nissan.com
www.media.renault.com
www.nissan-newsroom.com

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (1 ocjena, prosječno: 5.00 out of 5)
Loading...