Neobuzdana utrka u Meksiku momčadi Renault e.dams donijela je dvostruki plasman na postolju

Momčad Renault e.dams u prvoj je utrci za ePrix Ciudad de Mexico i petoj ovosezonskoj utrci Formule E ostvarila plasman Sebastiena Buemija i Nica Prosta na pobjedničko postolje i najbrži krug utrke.

2016 JPG eF1 Mexico

Prošli se vikend utrka FIA-ina prvenstva za bolide jednosjede na isključivo električni pogon po prvi puta vozila na stazi Hermanos Rodriguez u glavnom gradu Meksika, gdje su vozači momčadi Renault e.dams za upravljačem bolida Renault Z.E. 15 brzo uhvatili pravi ritam.

Buemi i Prost bili su najbrži u oba subotnja slobodna treninga, kao i u kvalifikacijama po skupinama, kroz koje su se probili i do završnog dijela „Superpole”. U njemu vozači voze samo jedan kvalifikacijski krug. Prost, koji je kretao četvrti, ostvario je drugo najbolje vrijeme nakon Jeromea D’Ambrosia, vozača momčadi Dragon Racing. Zadnji je kretao Buemi, koji je napravio pogrešku zbog koje je u utrku dugu 43 kruga startao s petog mjesta.

Nakon starta na stazi posebno prilagođenoj za Formulu E Prost i Buemi su i nakon uskog prvog dvostrukog zavoja zadržali svoje pozicije. Samo nekoliko krugova kasnije Buemi se probio ispred Daniela Abta na četvrto mjesto, a Prost je vozio iza D’Ambrosia sa samo sekundom zaostatka i odupirao se stalnim napadima Lucasa di Grassija iz momčadi ABT Schaeffler Audi Sport. Prvu polovinu utrke među vodećom petorkom bilo je vrlo tijesno i činilo se da će obvezna zamjena bolida presuditi o konačnom rezultatu utrke.

Nakon što je Buemi prvi izašao iz boksa i tako se popeo na treće mjesto, Prost je izašao tik ispred Abta, što je uprava utrke ocijenila kao opasan izlazak iz boksa i Prostu dosudila kaznenu vožnju kroz boks. Zbog toga je pao na peto mjesto, koje je zadržao do kraja.

U međuvremenu se Buemi borio s D’Ambrosiom za drugo mjesto, što je iskoristio vodeći di Grassi i tako povećao svoju prednost. Buemi se borio za drugo mjesto sve do cilja, u koji je ušao sa samo desetinkom sekunde zaostatka za D’Ambrosiom.

Suci su nakon utrke diskvalificirali di Grassija jer masa njegova bolida nije bila u skladu s pravilima, zahvaljujući čemu je Buemi napredovao na drugo mjesto. Usto su Loïcu Duvalu dodali 15 kaznenih sekundi, što je Prosta, koji je ostvario i najbrži krug utrke, dovelo na treće mjesto. Momčad Renault e.dams i Buemi time su zadržali prva mjesta u ukupnom poretku konstruktora, odnosno vozača.

Nico Prost (br. 7): „Osim utrke u Punta del Este ove sam se sezone u svakoj utrci borio za plasman na pobjedničkom postolju, što sam ovoga puta ostvario samo zbog odluke sudaca. Znali smo da smo dovoljno brzi, što smo dokazali već u kvalifikacijama. Trebao mi je dobar rezultat da si podignem samopouzdanje.”

Sebastien Buemi (br. 8): „Iako smatram da nismo uspjeli pronaći najbolje postavke bolida za ovu stazu, konačni rezultat za nas je bio vrlo povoljan. Konfiguracija staze iznimno je otežala pretjecanje i bilo je očito da sam u borbi s Jérômeom imao problema, no to je sastavni dio utrkivanja koji vas ponekad zna i razočarati. Unatoč tome, zadovoljan sam što smo zadržali vodstvo u ukupnom poretku.”

Vincent Gaillardot, voditelj projekta Renault Sport Formula E: „Već u slobodnim treninzima vidjeli smo da smo brzi, a Sebastienova pogreška u završnom dijelu Superpolea očito je snažno utjecala na konačni rezultat jer je zbog konfiguracije staze pretjecanje iznimno teško. Vidjeli smo i koliko je važno sve odraditi besprijekorno kako bismo si osigurali dobro startno mjesto i borili se za vodeća mjesta u utrci.”

Alain Prost, direktor momčadi: „Nakon odluka vodstva utrke konačni je rezultat utrke u Meksiku za nas mnogo povoljniji. Imamo dobru momčad i dobar bolid, što se odrazilo i u konačnom rezultatu. Što se tiče same utrke, ona je bila veliki uspjeh za Formulu E. Ovdašnja publika je nevjerojatna! Usprkos dodatnom pritisku zbog činjenice da se utrka vozila na stazi Formule 1, organizatori su pripremili odličnu predstavu za svakoga.”

Jean-Paul Driot, direktor momčadi: „Očito su nas manji problemi s kočnicama danas stajali pobjede, što ćemo morati dodatno proučiti. Unatoč tome, Sebastien i Nico hrabro su se borili cijelu utrku. Drugo i treće mjesto i najbrži krug utrke koji je ostvario Nico učvrstili su našu vodeću poziciju u ukupnom poretku. Poteškoće ćemo pomno proučiti i otkloniti kako bismo u Long Beach stigli motiviraniji nego ikad prije.”

Renault e.dams, Sebastien i Nico s konkurentima će ponovno odmjeriti snage u šestoj utrci prvenstva Formule E FIA 2015./2016. koja će se voziti 2. travnja u Long Beachu u Kaliforniji.

Rezultat utrke za ePrix Ciudad de Mexico, 43 kruga, 89,956 km:

Vozač Država Ekipa Vrijeme
  1. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing 48 m 28,409 s
  2. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams + 0,106 s
  3. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 25,537 s
  4. Loïc Duval Fra. Dragon Racing + 26,358 s
  5. Robin Frijns Niz. Andretti + 28,477 s
  6. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing + 28,928 s
  7. Daniel Abt Nje. Abt Audi Sport + 30,051 s
  8. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing + 36,373 s
  9. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi + 37,291 s
10. Bruno Senna Bra. Mahindra Racing + 37,603 s

Najbrži krug utrke: Nicolas Prost (29.), 1 m 04,569 s, prosječno 116,59 km/h

Ukupni poredak u prvenstvu vozača

Vozač Država Ekipa Bodovi
  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 98
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 76
  3. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing 60
  4. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing 58
  5. Loïc Duval Fra. Dragon Racing 44
  6. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams 38
  7. Robin Frijns Niz. Andretti 31
  8. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi 30
  9. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing 27
10. Antonio Felix da Costa Por. Aguri 16

Ukupni poredak u prvenstvu momčadi

Ekipa Bodovi
1. Renault e.dams 136
2. Dragon Racing 102
3. Abt Audi Sport 92
4. DS Virgin Racing 66
5. Mahindra Racing 39
6. Andretti 31
7. Venturi 30
8. Aguri 20
9. Nextev TCR 14

Raspored utrka FIA formule E u sezoni 2015. – 2016.

24. listopada 2015. Peking, Kina
7. studenoga2015. Putradžaja, Malezija
19. prosinca 2015. Punta del Este, Urugvaj
6. veljače 2016. Buenos Aires, Argentina
12. ožujka 2016. još nepotvrđeno
2. travnja 2016. Long Beach, SAD
23. svibnja 2016. Pariz, Francuska
21. lipnja 2016. Berlin, Njemačka
4. lipnja 2016. Moskva, Rusija
2. – 3. lipnja 2016. London, Velika Britanija (dvije utrke)

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...