Napredak momčadi Renault e.dams u ovogodišnjem prvenstvu zaustavljen na obalama Kalifornije

Momčad Renault e.dams utrku prvenstva FIA formule E za ePrix Long Beacha završila je razočaravajuće: Nico Prost završio je utrku na jedanaestom, a Sebastien Buemi na šesnaestom mjestu. Buemiju su utrku upropastili sudar i nastala šteta na bolidu te kazneni prolaz kroz boksove, koji je zatekao i Nica Prosta. Unatoč svemu tome, momčad Renault e.dams zadržala je vodeću poziciju u ukupnom poretku, ali sa znatno smanjenom prednošću od šest bodova.

2016_04_02 Formula E - Long Beach

Buemi i Prost su zbog kazne koju je zaradio Antonio Felix da Costa, koji je u kvalifikacijama bio najbrži, napredovali za po jedno startno mjesto u svojim bolidima Renault Z.E.15 te su u utrku krenuli sa sedmoga odnosno osmoga mjesta. Dvojac momčadi Renault e.dams utrku je započeo dobro, ali je Sebastien nakon dva kruga i nakon što je odvozio najbrži krug utrke, pred zavojem udario u stražnji dio bolida Roberta Frijnsa zbog čega je došlo do velike štete na oba bolida.

Sebastien je usprkos tome što je ostao bez prednjeg krila nastavio vožnju, ali je vodstvo utrke ubrzo ocijenilo da je to previše nesigurno te su mu pokazali narančasto-crnu zastavu. Stoga je momčad odlučila prijevremeno zamijeniti Buemijev bolid. Kasnije je bio kažnjen i prolaskom kroz boks.

Usprkos tome što je s drugim bolidom odvozio nevjerojatnih 26 krugova, Buemi je u potpunosti iskoristio Renaultov sustav za upravljanje energijom i u 28. krugu postigao novo najbolje kruga – 57,938 sekundi. Utrku je završio na šesnaestom mjestu te tako izgubio vodstvo u ukupnom poretku vozača u kojem Lucas di Grassi sa 101 bodom sad ima jedan bod prednosti pred njim.

Istodobno je Prost vozio razborito i promišljeno. Nakon promjene bolida bio je na dobrom četvrtom mjestu, ali je zatim morao obaviti kazneni prolaz kroz boksove jer je njegovo zaustavljanje trajalo malo manje od propisanog najkraćeg vremena. Zbog toga je u cilj stigao jedanaesti.

Na prijepodnevnom prvom slobodnom treningu Buemi je bio najbrži, a na drugom drugi najbrži. Ždrijebom mu je dodijeljena prva kvalifikacijska skupina u okviru koje se uvrstio na osmo mjesto. Prost je na prvom slobodnom treningu bio deveti, na drugom sedmi, u kvalifikacijama deveti te se, kao ni Buemi, nije plasirao u završne kvalifikacije Superpole. Zbog kazne pobjedniku kvalifikacija da Costi oba su se vozača pomakla za jedno startno mjesto.

Nico Prost (br. 8): „Za mene je utrka išla dosta dobro sve do kaznenog prolaza kroz bokseve. Polagali smo dosta nada u ostatak utrke i mislim da smo se možda mogli naći na postolju te sam zato bio jako razočaran jer nam je mala pogreška donijela kaznu. Lekcije naučene danas morat ćemo zapamtiti jer imam veliku želju postići puno više na domaćem terenu u Parizu.”

Sebastien Buemi (br. 9): „Današnji dan nije bio dobar ni za mene ni za ostatak momčadi. Napravio sam pogrešku jer sam se htio što je više moguće približiti Robertu Frijnsu te se zbog toga iskreno ispričavam njemu i njegovoj momčadi te svima u momčadi Renault e.dams. Iza nas je težak dan nakon kojega moramo gledati naprijed i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo za utrku na domaćem terenu u Parizu opet bili u vrhunskoj formi.”

Vincent Gaillardot, voditelj projekta Renault Sport Formula E: „Ovog vikenda nismo bili konkurentni kao u prvoj polovini sezone. To ćemo svakako proučiti jer moramo saznati je li tako zbog nekih posebnih poteškoća ili su naši konkurenti toliko snažno napredovali. Bez obzira na odgovor na to pitanje, jasno je da postoji samo jedno rješenje: u sljedećoj se utrci moramo puno bolje iskazati!

Alain Prost, direktor momčadi: „Današnji smo dan dobro započeli s najbržim bolidom na stazi i završili ga s najbržim vozačem na stazi, ali unatoč tomu dobri rezultati su nam iskliznuli iz ruku. Zamah smo izgubili u kvalifikacijama te je možda zbog toga Sebastien u utrci napravio pogrešku, a momčad pogriješila tijekom Nicolasovog zaustavljanja. Jasno je da prije utrke u Parizu moramo napraviti poboljšanja jer smo ovog vikenda izgubili previše mogućnosti za osvajanje bodova.

Jean-Paul Driot, direktor momčadi: „Ovog smo vikenda bili pod velikim pritiskom postizanja najboljeg mogućeg rezultata u Long Beachu. Umjesto toga nismo postigli ni solidne rezultate, a to bismo svakako morali. Svi u momčadi jako su se trudili ovog vikenda, kao i oba vozača. U ime momčadi ispričavam se Nicu za kazneni prolaz kroz boksove za koji nije sam bio kriv, a vjerojatno ga je stajala postolja. Svoj ćemo rad pažljivo i objektivno analizirati kako bi vozači i svi članovi momčadi u utrku u Parizu ušli s potpunom vjerom u vlastite sposobnosti.”

Renault e.dams, Sebastien i Nico s konkurentima će se ponovno susresti u sedmoj utrci prvenstva FIA formule E 2015/2016 koja će se održati 23. travnja u Parizu.

Rezultati utrke za ePrix Long Beach, 41 krug

Vozač Država Ekipa Vrijeme
  1. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 45 m 11,582 s
  2. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi + 0,787 s
  3. Daniel Abt Nje. Abt Audi Sport + 1,685 s
  4. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing + 2,343 s
  5. Bruno Senna Bra. Mahindra Racing + 4,968 s
  6. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing + 5,229 s
  7. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing + 6,735 s
  8. Loïc Duval Fra. Dragon Racing + 8,057 s
  9. Simona de Silvestro Švi. Andretti + 10,505 s
10. Mike Conway V.B. Venturi + 10,900 s
11. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 11,205 s
16. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams – 3 kruga

Najbrži krug utrke:               Sébastien Buemi (28.)                      57,938 s

Ukupni poredak u prvenstvu vozača

Vozač Država Ekipa Bodovi
  1. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 101
  2. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 100
  3. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing 74
  4. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing 64
  5. Loïc Duval Fra. Dragon Racing 48
  6. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi 48
  7. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing 39
  8. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams 38
  9. Daniel Abt Nje. Abt Audi Sport 31
10. Robin Frijns Niz. Andretti 31

Ukupni poredak u prvenstvu momčadi

Ekipa Bodovi
1. Renault e.dams 138
2. Abt Audi Sport 132
3. Dragon Racing 112
4. DS Virgin Racing 74
5. Mahindra Racing 61
6. Andretti 33
7. Venturi 31
8. Aguri 20
9. Nextev TCR 14

Raspored utrka FIA formule E u sezoni 2015. – 2016.

24. listopada 2015. Peking, Kina
7. studenoga2015. Putradžaja, Malezija
19. prosinca 2015. Punta del Este, Urugvaj
6. veljače 2016. Buenos Aires, Argentina
12. ožujka 2016. Ciudad de Mexico, Meksiko
2. travnja 2016. Long Beach, SAD
23. svibnja 2016. Pariz, Francuska
21. lipnja 2016. Berlin, Njemačka
4. lipnja 2016. Moskva, Rusija
2. – 3. lipnja 2016. London, Velika Britanija (dvije utrke)

 

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...