CLIO R.S.16: novi konceptni automobil demonstracija je Renault Sportovih mogućnosti

Konceptni automobil obilježava 40. godišnjicu Renault Sporta i povratak u Formulu 1Clio R.S.16 preuzima najsnažniji motor u Renaultovoj ponudi i boje bolida Formule 1 R.S.16. Clio R.S.16 predstavit će se na legendarnoj stazi Formule 1 u Monaku.

Monte Carlo – legendarna monegaška staza Formule 1 – poprište je prvog predstavljanja novog konceptnog automobila koji će stazom provesti Kevin Magnussen, vozač momčadi Renault Sport Formula One Team. Renault Sport odabrao je Monako kako bi pokazao spremnost Clija R.S.16 za staze i za obične ceste.

 

Razvijen u rekordno kratkom roku

„Naš je cilj bio proizvesti konceptni automobil zaista fantastičnih performansi”, izjavio je Patrice Ratti, glavni direktor odjela Renault Sport Cars i voditelj projekta koji je posebno nadahnuo stručnjake u ekipi zaduženoj za razvoj. „Na papiru je proizvodnja Clija R.S. pokretanog našim najsnažnijim motorom – 2-litrenim motorom najveće snage 275 KS i okretnog momenta od 360 Nm – bila vrlo privlačna ideja, ali morali smo se uvjeriti da je i izvediva.

Zahvaljujući novim radnim procesima koji su uključivali timove iz svjetova automobilističkih sportova i cestovnih automobila, razdoblje inkubacije najbržeg Renault Sportovog cestovnog automobila u povijesti trajalo je samo pet mjeseci.

 

Niz tehničkih izazova

Pronaći idealan način za smještaj motora, mjenjača i rashladnog sustava Méganea R.S. 275 Trophy-R bio je ogroman izazov. Ispušni sustav također je izmijenjen kako bi se iskoristio potencijal motora, a ovjes je poboljšan kako bi odgovarao fantastičnim performansama ovog automobila. Posebna je pozornost posvećena zvuku automobila pa smo odabrali Akrapovičev ispušni sustav s dvostrukim cijevima.

 

Dizajn u službi performansi

Ekipe zadužene za dizajn i razvoj uspješno su svladale ograničenja koja je nametnuo projekt Clio R.S.16 (karoserija proširena za 60 mm, 19-inčni naplatci i poboljšanje hlađenja motora) što je automobilu donijelo agresivan, sportski stav. Taj je stav dodatno istaknut LED svjetlosnim potpisom R.S. VISION dizajna zastavice sa šahovnicom s jedinstvenom tehnologijom više reflektora.

Renault Sportova tradicionalna žuta boja Sirius kombinirana je sa sjajnim crnim detaljima u znak počasti F1 bolidima momčadi Renault Sport Formula One Team.

Nakon današnjeg prvog izlaska na ulicama Monaka sljedeće službeno predstavljanje javnosti bit će na Festivalu brzine u Goodwoodu u Engleskoj od 23. do 25. lipnja.

 

Tehničke specifikacije

MOTOR

Vrsta F4R M 874
Obujam (cm3) 1998
Broj cilindara / ventila apr.16
Kompresijski omjer 8,6.: 1
Najveća snaga kW (KS) EEC 201 (275)
pri 5500 o/min
Najveći okretni moment Nm 360
pri 3000 do 5000 o/min
Tip ubrizgavanja Višetočkovno
Vrsta goriva preporučena uporaba super bezolovnog benzina

 

MJENJAČ

Vrsta PK4 ručni
Broj stupnjeva prijenosa 6
Brzina u km/h pri 1000 o/min u 1. stupnju prijenosa 9,2
u 2. stupnju prijenosa 14,52
u 3. stupnju prijenosa 20,39
u 4. stupnju prijenosa 27,55
u 5. stupnju prijenosa 34,66
u 6. stupnju prijenosa 41,96

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (2 ocjena, prosječno: 5.00 out of 5)
Loading...