Renault e.dams osvojio ePrix Hong Konga

Momčad Renault e.dams na veličanstven je način započela treću sezonu prvenstva Formule E. Sedmom pobjedom Sébastiana Buemija u tom prvenstvu i četvrtim mjestom Nice Prosta u utrci za ePrix Hong Konga momčad je novu sezonu započela s 37 bodova i ispred je momčadi ABT Schaeffler Audi Sport i Andretti Formula E koje imaju po 18 bodova.

formula-e-hong-kong

Buemi je utrku započeo s četvrtog startnog mjesta i napredovao je samopouzdanim i zrelim utrkivanjem; jedno mjesto je osvojio u izravnoj borbi, jedno je dobio kad konkurent nije mogao izbjeći sudar na stazi, a u vodstvo je prešao zahvaljujući strategiji zaustavljanja u boksu. Pobjedom u uvodnoj utrci prvenstva Buemi je osvojio 25 bodova, a Lucas di Grassi, njegov najbliži konkurent još od prošle sezone, ima ih 18.

Ako je Buemi dobro kontrolirao utrku, za Nicu Prosta bila je vatrena od starta do cilja. Prost ju je započeo s desetog startnog mjesta, a zatim je u prvom krugu nazadovao zbog poteškoća s tipkom za biranje režima rada te je povrh toga primio udarce sprijeda i straga. Kad je odabrao pravi režim rada bolida, Nico je ubrzao i uspješno se probio kraj konkurenata te je na cilj stigao četvrti, a do plasmana na postolje nedostajale su mu samo dvije sekunde.

Kvalifikacije održane ranije tog dana bile su vrlo napete. Zbog komplikacija u prvoj, drugoj i trećoj skupini, održavanje kvalifikacija toliko je kasnilo da su organizatori morali otkazati posljednji dio Superpole, što je za Buemija značilo start s četvrtog, a za Prosta s desetog mjesta.

Momčad Renault e.dams, Buemi i Prost sljedeću utrku voze 12. studenoga u Maroku, gdje će se za ePrix Marrakecha voziti druga utrka sezone.

Sébastien Buemi (br. 9): „Na početku sam mislio da smo pogriješili kad smo zaustavljanje u boksu odradili dok je sigurnosni automobil bio na stazi, ali kasnije smo vidjeli da je sve proteklo besprijekorno. Vrlo sam zadovoljan današnjim rezultatom koji svakako nije bio nezaslužen. Već u kvalifikacijama smo mogli vidjeti koliko su agresivno svi vozili i utrka nije bila nimalo laka. Danas sam bio mnogo zadovoljniji drugim bolidom jer smo malo promijenili postavke, ali ovaj je vikend općenito bio odličan i uistinu izvrstan početak sezone.”

Nico Prost (br. 8): „Nisam točno siguran što se sve dogodilo u prvom krugu, bio sam u pogrešnom režimu rada i izgubio sam mnogo mjesta. Na sreću sam na ravnini uspio odabrati pravi režim rada i svim sam se snagama borio da prestignem koga god sam mogao; iskoristio sam baš svaku priliku! Na kraju je naša utrka, zahvaljujući odličnoj strategiji, odlično završila. To je odličan rezultat za momčad i sretan sam za sve nas!”

Vincent Gaillardot, voditelj projekta Renault Sport: „Ovaj smo vikend završili mnogo bolje nego što smo ga započeli kad smo u prvoj vožnji imali probleme s jednim od Nicovih bolida. Već na današnjem slobodnom treningu vidjeli smo da imamo dobre šanse, ali kvalifikacije su bile teže nego što smo očekivali. Brzina u utrci bila je ujednačena, imali smo pravu strategiju i oba su vozača vozila dobro. Séb je zahvaljujući više čimbenika uspio preuzeti vodstvo, ponajprije zahvaljujući dobrom i razboritom utrkivanju i učinkovitoj strategiji. Nico je na početku imao problema s tipkom, a zatim je dobro napredovao. Sve što smo vidjeli u Hong Kongu daje nam za pravo da s optimizmom čekamo ostatak sezone.”

Jean-Paul Driot, direktor i suvlasnik momčadi: „Nema boljeg načina za otvaranje treće sezone. U kvalifikacijama smo vidjeli da su razlike vrlo male, a zahvaljujući kvaliteti naših vozača i odličnoj strategiji sve je dobro završilo. Ponosni smo što smo prva momčad koja je pobijedila u Hong Kongu, baš kao što smo se ponosili i pobjedom u prvoj utrci Formule E u Monaku. To su fantastična postignuća. Iznimno sam zadovoljan radom momčadi i rezultatima naših vozača ovoga vikenda. Renault e.dams fantastična je kombinacija tehnološke izvrsnosti, profesionalnosti i učinkovitosti koja daje odlične rezultate.”

Alain Prost, direktor i suvlasnik momčadi: „Koji fantastičan početak nove sezone! Prva utrka za ePrix Hong Konga bila je spektakularna i svi su konkurenti bili gusto poredani. Posebno sam ponosan na to koliko je momčad u svim vožnjama djelovala snažno i pribrano. Oba su vozača vozila vrlo dobro i strategija je odlično funkcionirala. U kvalifikacijama nismo bili toliko dobri koliko smo htjeli, a u utrci su svi učinili točno ono što je trebalo. Séb je vozio vrlo zrelo i učinkovito, a Nico se nakon poteškoća u prvom krugu vrlo agresivnom vožnjom probijao naprijed. Svi s nestrpljenjem očekujemo sljedeću utrku u Marrakechu.”

 

Rezultat utrke za ePrix Hong Konga, 45 krugova

Vozač Država Ekipa Vrijeme
  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 53 m 13,298 s
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport + 2,477 s
  3. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing + 5,522 s
  4. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 7,360 s
  5. António Félix da Costa Por. Andretti + 17,987 s
  6, Robert Frijns Niz. Andretti + 21,161 s
  7. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing + 28,443 s
  8. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO + 30,355 s
  9. Maro Engel Njem. Venturi + 30,898 s
10. Stéphane Sarrazin Fra Venturi + 31,734 s

Najbrži krug utrke: Felix Rosenqvist (36.), 1 m 02,947 s, prosječno 106,4 km/h

 

Ukupni poredak u prvenstvu momčadi

Vozač Ekipa Bodovi
1. Renault e.dams Francuska 37
2. Abt Schaeffler Audi Sport Njemačka 18
3. Andretti Formula E SAD 18
4. Mahindra Racing Indija 16
5. Nextev NIO Velika Britanija 7
6. Faraday Future Dragon Racing SAD 6
7. Venturi Formula E Team Monako 3
    DS Virgin Racing Velika Britanija 0
    Panasonic Jaguar Racing Velika Britanija 0
    Techeetah Kina 0

 

Poredak prvenstva vozača

Vozač Država Ekipa Bodovi
  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 25
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 18
  3. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing 15
  4. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams 12
  5. António Félix da Costa Por. Andretti 10
  6. Robert Frijns Niz. Andretti 8
  7. Jérôme d’Ambrosio Bel. Dragon Racing 6
  8. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO 4
  9. Nelson Piquet ml. Bra. Nextev NIO 3
10. Maro Engel Njem. Venturi 2
11. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi 1
12. Felix Rosenqvist Šve. Mahindra Racing 1

 

Raspored utrka FIA Formule E u sezoni 2016. – 2017.

1 9. listopada 2016 Hong Kong, Kina
2 12. studenoga 2016 Marakeš, Maroko
7. siječnja 2017. * Forum o električnoj mobilnosti, Las Vegas, SAD
3 18. veljače 2017. Buenos Aires, Argentina
4 1. travnja 2017. Ciudad de Mexico, Meksiko
5 13. svibnja 2017. Monako
6 20. svibnja 2017. Pariz, Francuska
7 10. lipnja 2017. Berlin, Njemačka
8 1. srpnja 2017. Bruxelles, Belgija
9 + 10 15. i 16. srpnja 2017. New York, SAD (dvije utrke)
11 + 12 29. i 30. srpnja 2017. Montreal, Kanada (dvije utrke)

* posebno događanje

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...