Momčad Renault e.dams osvojila je ePrix na domaćem terenu u Parizu

Momčad Renault e.dams jako je dobro odvozila ePrix utrku na domaćem terenu u Parizu te je Sébastien Buemi već peti put ove sezone stao na najvišu stepenicu, dok je Nicolas Prost osvojio peto mjesto. Renaultovi vozači iskazali su se na subotnjoj utrci koja se u zadnjim krugovima zbog sudara vozila iza sigurnosnog automobila.

AUTO - FORMULA E PARIS 2017

Sébastien Buemi s vremenom od 1 m 01,998 s bio je najbrži već na prvom slobodnom treningu koji se vozio ujutro u hladu. Švicarcu je ždrijebom dodijeljena prva kvalifikacijska skupina te je drugi put zaredom u kvalifikacijama osvojio prvu startnu poziciju sa šest tisućinki prednosti pred Jean-Ericom Vergnom. Nicolas Prost bio je u drugoj kvalifikacijskoj skupini te je nakon kazne Oliveru Turveyu zauzeo devetu startnu poziciju.

Nakon starta oba su se vozača bez poteškoća probila kroz tijesan prvi zavoj. Sébastien Buemi već je nakon par krugova imao solidnu prednost nad Vergneom. Antonio Felix Da Costa i Lucas Di Grassi grčevito su se borili za 14. mjesto, a borba je završila tako da je Da Costa sa stražnje strane udario bolid Brazilca i završio u ogradi. Zbog te se nesreće utrka umirila i pojavile su se žute zastave na cijeloj stazi, a većina vozača iskoristila je tu priliku za zaustavljanje u boksu i obveznu zamjenu bolida.

Sébastien Buemi ostao je smiren i zadržao vodstvo pred Vergneom i Lopezom. Vergne je u 34. krugu udario u ogradu i zapeo u njoj te je na stazu izašao sigurnosni automobil. Nakon njegova izlaska 12 krugova prije kraja utrke, Buemi je dao sve od sebe kako bi ostao ispred Lopeza.

Neposredno prije kraja utrke, sigurnosni automobil još je jednom izašao na stazu nakon što je Di Grassi pokušao postići najbolje vrijeme kruga i u osmom zavoju udario u ogradu. Stoga je utrka završena iza sigurnosnog automobila, a Sébastien Buemi ostvario je svoju već petu pobjedu ove sezone u kojoj je dosad održano šest utrka. Nicolas Prost kroz cilj je prošao šesti, ali se popeo na peto mjesto nakon što je Robin Frijns zbog prebrze vožnje pod žutim zastavicama kažnjen s pet sekundi dodanog vremena.

Momčad Renault e.dams nakon još jednog uvjerljivog nastupa domaću stazu napušta sa 190 bodova i povećanom prednošću na čelu ukupnog poretka momčadi. Sébastien Buemi je s 132 boda vodeći u poretku vozača, a Nicolas Prost je treći s 58 bodova.

Sébastien Buemi (br. 9):

Iskreno, zaista nisam očekivao da ću ovdje biti tako konkurentan. Svakako ne na razini koju sam postigao danas. Nevjerojatno mi je da sam osvojio prvu startnu poziciju i pobjedu u utrci. Ujutro sam znao da bih u slučaju starta s čela mogao odvoziti dosta uspješnu utrku. Tijekom utrke dobro sam kontrolirao Jean-Erica koji me je slijedio svim snagama. Nakon zamjene bolida vidio sam da moram dati sve od sebe, a zatim se sudario. Mislim da sam imao devet sekundi prednosti pred Joséom, ali je tada na stazu izašao sigurnosni automobil. Nakon svega želim zahvaliti cijeloj momčadi jer su bili nevjerojatni, kako inženjeri tako i mehaničari. Svi su naporno radili i sve je djelovalo besprijekorno pa ova pobjeda pripada njima čak i više nego meni.

Nico Prost (br. 8):

Utrka je bila u redu jer nisam griješio. Zahvaljujući dobroj strategiji uspio sam preteći nekoliko bolida. Osvojili smo dosta bodova i učvrstili svoje pozicije u oba poretka, što je dobro i za mene i za momčad. Moram samo otkriti što mi nedostaje u kvalifikacijama kako bih se s boljeg startnog mjesta mogao boriti za mjesto na postolju. Usprkos tomu, zadovoljan sam današnjim plasmanom koji je dobar i za naše navijače.

Alain Prost, suvlasnik momčadi:

Današnji rezultat smatramo dvostrukom pobjedom. Jako smo sretni što smo pobijedili u utrci pred domaćom publikom. Prisustvovali su joj i svi naši partneri te, naravno, Renault koji nas podupire od samog početka. Prilično smo povećali prednost u ukupnom poretku momčadi i vozača, što je bio jedan od naših ciljeva. Zaista smo jako zadovoljni te ćemo danas uživati u proslavi pobjede, kako to i priliči. Nakon pobjede u Monaku željeli smo pobijediti i u Parizu te smo u tome i uspjeli.

Jean-Paul Driot, suvklasnik momčadi:

Pobjeda u Parizu bila je jedan od naših glavnih ciljeva ove sezone. Čuti Marseljezu na pobjedničkom postolju pred pariškom publikom za nas je bio vrlo važan cilj nakon prošlogodišnje utrke u ovom gradu kad smo bili na postolju, ali ne na najvišoj stepenici. Danas je momčad obavila vrhunski posao i postigla odlične rezultate u oba poretka. Séb i Nico osvojili su prvo i peto mjesto, a naši glavni suparnici tek nekoliko bodova. Sretni smo što smo povećali vodstvo u oba poretka.

Vincent Gaillardot, direktor programa formula E:

Nakon dobrih rezultata u Monaku morali smo otkriti uzroke manjih razlika u performansama bolida. U Viryju smo radili danonoćno i uspješno proveli istraživanja. Ovamo smo došli s jasnom idejom o tome što i kako moramo napraviti da bismo mogli pobijediti. Sébu je uspjelo sve učiniti besprijekorno pa je pobijedio i u kvalifikacijama i u utrci. Nico je utrku završio ispred naših glavnih suparnika u prvenstvu. Takav uspjeh i ukupan rezultat dodatna su nam motivacija da nastavimo s napornim radom.

Rezultati utrke za ePrix Pariza, 49 krugova

Vozač Država Ekipa Vrijeme
1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 59 m 41,125 s
  2. José Maria Lopez Arg. DS Virgin Racing + 0,707 s
  3. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing + 2,043 s
  4. Felix Rosenqvist Šve. Mahindra Racing + 2,621 s
  5. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 3,521 s
  6. Robert Frijns Niz. Andretti + 7,999 s
  7. Nelson Piquet jr. Bra. Nextev NIO + 32,420 s
  8. Tom Dillman Fra. Venturi Formula E Team + 32,929 s
  9. Mitch Evans N.Z. Panasonic Jaguar Racing + 33,369 s
10. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi + 34,051 s

Najbrži krug utrke: Sam Bird (42.), 1 m 02,422 s, prosječno 110,7 km/h

 

Ukupni poredak u prvenstvu momčadi

Vozač Država Bodovi
  *1. Renault e.dams Francuska 190
  2. Abt Schaeffler Audi Sport Njemačka 115
  3. Mahindra Racing Indija 87
  4. DS Virgin Racing Velika Britanija 63
  5. Nextev NIO Velika Britanija 48
  6. Techeetah Kina 45
  7. Andretti Formula E SAD 26
  8. Panasonic Jaguar Racing Velika Britanija 19
  9. Faraday Future Dragon Racing SAD 19
10. Venturi Formula E Team Monako 18

 

Poredak prvenstva vozača

Vozač Država Ekipa  Bodovi
  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 132
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 89
  3. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams 58
  4. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing 47
  5. Jean-Éric Vergne Fra. Techeetah 40
  6. Felix Rosenqvist Šve. Mahindra Racing 40
  7. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing 35
  8. Nelson Piquet ml. Bra. Nextev NIO 33
  9. José Maria Lopez Arg. DS Virgin Racing 28
10. Daniel Abt Nje. Abt Audi Sport 26
11. Robert Frijns Niz. Andretti 16
12. Mitch Evans N.Z. Panasonic Jaguar Racing 15
13. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO 15
14. Maro Engel Njem. Venturi 12
15. António Félix da Costa Por. Andretti 10
16. Jérôme d’Ambrosio Bel. Faraday Future Dragon 10
17. Loïc Duval Fra. Faraday Future Dragon 9
18. Esteban Gutierrez Mek. Techeetah 5
19. Adam Carroll V.B. Panasonic Jaguar Racing 4
20. Tom Dillman Fra. Venturi 4
21. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi 2
22. Mike Conway V.B. Faraday Future Dragon 0
23. MA Qing Hua Kin. Techeetah 0

 

Raspored utrka FIA Formule E u sezoni 2016. – 2017.

1. 9. listopada 2016 Hong Kong, Kina
2. 12. studenoga 2016 Marakeš, Maroko
3. 18. veljače 2017. Buenos Aires, Argentina
4. 1. travnja 2017. Ciudad de Mexico, Meksiko
5. 13. svibnja 2017. Monako
6. 20. svibnja 2017. Pariz, Francuska
7. 10. lipnja 2017. Berlin, Njemačka
8. 1. srpnja 2017. Bruxelles, Belgija
9. + 10. 15. i 16. srpnja 2017. New York, SAD (dvije utrke)
11. + 12. 29. i 30. srpnja 2017. Montreal, Kanada (dvije utrke)

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...