Momčad e.dams u Berlinu je ostvarila jednu pobjedu i učvrstila svoje vodstvo u ukupnom poretku

Momčad Renault e.dams prošlog je vikenda u dvije utrke za ePrix Berlina na nekadašnjem aerodromu Templehof ostvarila jednu pobjedu i važne bodove. Subotnja utrka donijela je razočaranje već u kvalifikacijama, a u vrlo solidnoj utrci Sébastien Buemi i Nicolas Prost osvojili su peto i šesto mjesto, ali je Švicarac nakon utrke diskvalificiran zbog preniskog tlaka u gumama.

U nedjelju je situacija bila bolja već u kvalifikacijama, a u utrci je Buemi ostvario novu pobjedu, već šestu od osam dosad odvezenih utrka, a Prost je bio osmi, čime je momčad učvrstila vodeći položaj u ukupnom poretku.

Momčad Renault e.dams već je u petak javila da je suradnju sa svojim vozačima produljila za još dvije sezone prvenstva Formule E, odnosno do 2019.

AUTO - FORMULA E BERLIN 2017

Unatoč vrlo dobrim vremenima koje su ostvarili u prvom slobodnom treningu u subotu, kasnije su rezultati bili lošiji. Nicolas Prost u kvalifikacijama se plasirao na deveto, a Sébastien Buemi tek na četrnaesto mjesto. Nakon starta nijedan nije uspio napredovati pa su se u utrci morali strpljivo probijati kraj konkurenata. Pretjecanje je najprije uspjelo Buemiju nakon što se u sedmom krugu probio pokraj Stéphana Sarrazina. Nekoliko krugova kasnije i Prost je iskoristio priliku te je u prvom zavoju prestigao Nijemca Maru Engela. Do obvezne zamjene bolida na polovici utrke Buemi je bio na devetom mjestu, Prost je bio sedmi, a nakon zaustavljanja probio se na šesto mjesto.

U drugom se dijelu utrke Buemi nastavio probijati, a deset krugova prije kraja utrke prestigao je i svojeg momčadskog kolegu. U tijesnoj su završnici obojica pokušala prestići Jeana-Erica Vergnea, ali nije im uspjelo. Potonji je zbog opasnog izlaska iz boksa kažnjen s dodatnih pet sekundi, što je vozačima momčadi Renault e.dams donijelo peto i šesto mjesto, ali samo nakratko. Nakon diskvalifikacije Buemija Prost je napredovao na peto mjesto.

U nedjelju je priča bila mnogo drugačija. Nebo nad Berlinom bilo je vedrije, a atmosfera toplija. Buemi je u kvalifikacijama osvojio drugo startno mjesto, tik do pobjednika subotnje utrke, Felixa Rosenqvista. Nico Prost plasirao se na deseto mjesto. Nakon starta Buemi je ostao drugi, Prost je u prvom krugu prestigao Mitcha Evansa, a nekoliko krugova kasnije probio se i kraj Olivera Turveyja na osmo mjesto. U osamnaestom krugu Prost je prestigao i Sama Birda iz momčadi DS Virgin Racing, koji je prije toga imao bliski susret sa svojim momčadskim kolegom.

Prije obaveznog zaustavljanja u boksu, oba su se vozača momčadi Mahindra umalo sudarila. Usprkos tome Rosenqvist je nakon zamjene bolida ostao na čelu do cilja. No, vodstvo utrke Šveđanina je nakon opasnog izlaska iz boksa kaznilo dodavanjem deset sekundi, zbog čega je Buemi, koji je bio odmah iza njega, napredovao na prvo mjesto i tako ostvario pobjedu. U završnom dijelu utrke Jean-Eric Vergne, Sam Bird i Nicolas Prost svim su se silama borili za sedmo mjesto. Bird je u nekom trenutku uspio prestići Prosta, a on nakon toga nije uspio vratiti svoje mjesto te je u cilj stigao osmi.

Momčad Renault e.dams Berlin napušta s 229 bodova i vodstvom u poretku momčadi, a Sébastien Buemi sa 157 bodova u jednako je uvjerljivom vodstvu u poretku vozača, u kojem je Nicolas Prost sa 72 boda četvrti, iza pobjednika subotnje utrke, Rosenqvista. Za samo mjesec dana, 15. i 16. lipnja, ponovno će se voziti dvije utrke zajedno, i to na novoj lokaciji u New Yorku.

Alain Prost, suvlasnik momčadi:

Subota je bila prilično zamršena te nam je donijela razočaranje zbog poteškoća koje smo imali u kvalifikacijama. Međutim, u utrci smo petim i šestim mjestom ostvarili dobar rezultat, ali Sébastien je nažalost diskvalificiran zbog preniskog tlaka u gumama. To je bila naša pogreška i skupo nas je stajala. Drugog se dana iskazala cijela momčad. Jedna je od naših prednosti ta što se uvijek brzo vraćamo na noge. Na tome moram čestitati cijeloj momčadi.

Jean-Paul Driot, suvlasnik momčadi:

Veoma smo zadovoljni pobjedom u drugoj utrci u Berlinu. U posljednjih deset krugova utrke nismo više napadali jer smo očekivali da će Felix Rosenqvist biti kažnjen s dodatnih 10 sekundi. U odnosu na razočaravajući rezultat u subotu današnjom smo pobjedom i plasmanom Di Grassija na treće mjesto na pošten način vratili jučer izgubljenih deset bodova prednosti u ukupnom poretku. Još smo i povećali svoju prednost u poretku momčadi. To nas ispunjuje zadovoljstvom prije odlaska u New York, a nadam se da će i Sébastien Buemi biti s nama.

Sébastien Buemi (br. 9):

Očito je da sam u subotu bio vrlo razočaran. Nakon lošeg plasmana u kvalifikacijama odvozio sam vrlo dobru utrku, probio se na peto mjesto do cilja i osvojio najviše bodova što sam mogao. No, usprkos razočaranju, ostao sam usredotočen na utrku, i to se isplatilo. Za početak druge utrke ostvario sam plasman u prvom redu te sam od tamo do cilja vozio bez pogreške. U prvom je zavoju došlo do dodira za koji sam se bojao da bi me mogao stajati plasmana. Utrku sam započeo na rabljenim gumama jer sam se nadao da ću tako biti još konkurentniji s drugim bolidom.

U prvom sam dijelu utrke pokušao pratiti Felixov ritam kako ne bih previše zaostajao za njim i kako bih zadržao prednost pred ostalima. Usprkos činjenici što smo dobro odradili zamjenu bolida i što mi je „Fan Boost” dao dodatnu snagu, nisam ga mogao prestići. Njegov je cilj bio zadržati najmanje deset sekundi prednosti pred Di Grassijem. Zaista zaslužuje čestitke za obje utrke.

Nico Prost (br. 8):

Subotnje je prijepodne bilo neobično. U drugom sam slobodnom treningu imao poteškoće koje je Séb nakon toga imao u kvalifikacijama, a u utrci smo bili vrlo brzi. Na početku sam zapeo u gužvi te me Jean-Eric Vergne poprilično ometao. Smatram da bismo se na temelju brzine mogli plasirati među prvu trojicu, što nam u dosadašnjem dijelu sezone nije polazilo za rukom. U utrci smo dobri, ali ne i u kvalifikacijama. Prvenstvo je sad vrlo napeto, ali sam svojim subotnjim rezultatom zadovoljan.

Drugi je dan bio pomalo razočaravajuć. Ujutro smo u slobodnim treninzima bili dovoljno brzi, ali ne i u kvalifikacijama. Utrku sam započeo dobro te sam postupno prestizao Mitcha, Olivera i Sama. No izgubio sam vrijeme prije zaustavljanja u boksu jer nas je usporio sudar momčadi Mahindra pred ulaskom. Nakon toga više nisam mogao pretjecati. Osmo mjesto nije dobar rezultat i smatram da smo danas mogli ostvariti barem peto mjesto.

Rezultati subotnje utrke za ePrix Berlina, 44 kruga

  1. Felix Rosenqvist Šve. Mahindra Racing 53 m 19,661 s
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Schaeffler Audi Sport + 2,232 s
  3. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing + 4,058 s
  4. José Maria Lopez Arg. DS Virgin Racing + 13,638 s
  5. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 19,068 s
  7. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing + 20,065 s
  8. Jean-Éric Vergne Fra. Techeetah + 20,689 s
  9. Maro Engel Njem. Venturi Formula E Team + 39,030 s
10. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO + 40,985 s
      Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams diskvalificiran
Najbrži krug utrke: Mitch Evans (16.), 1 m 10,224 s, prosječno 116,7 km/h

 

Rezultati nedjeljne utrke za ePrix Berlina, 46 krugova

  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 56 m 02,155 s
  2. Felix Rosenqvist Šve. Mahindra Racing + 7,195 s
  3. Lucas di Grassi Bra. Abt Schaeffler Audi Sport + 10,862 s
  4. Daniel Abt Nje. Abt Schaeffler Audi Sport + 13,631 s
  5. José Maria Lopez Arg. DS Virgin Racing + 20,324 s
  6. Jean-Éric Vergne Fra. Techeetah + 20,751 s
  7. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing + 21,959 s
  8. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams + 22,155 s
  9. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO + 34,949 s
10. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing + 35,814 s
Najbrži krug utrke: Maro Engel (7.), 1 m 09,509 s, prosječno 117,9 km/h

 

Ukupni poredak u prvenstvu momčadi

  1. Renault e.dams Francuska 229
  2. Abt Schaeffler Audi Sport Njemačka 171
  3. Mahindra Racing Indija 149
  4. DS Virgin Racing Velika Britanija 97
  5. Techeetah Kina 57
  6. Nextev NIO Velika Britanija 51
  7. Andretti Formula E SAD 26
  8. Venturi Formula E Team Monako 21
  9. Panasonic Jaguar Racing Velika Britanija 20
10. Faraday Future Dragon Racing SAD 19

 

Poredak prvenstva vozača

  1. Sébastien Buemi Švi. Renault e.dams 157
  2. Lucas di Grassi Bra. Abt Audi Sport 125
  3. Felix Rosenqvist Šve. Mahindra Racing 86
  4. Nicolas Prost Fra. Renault e.dams  
  5. Nick Heidfeld Nje. Mahindra Racing 63
  6. Jean-Éric Vergne Fra. Techeetah 52
  7. José Maria Lopez Arg. DS Virgin Racing 50
  8. Sam Bird V.B. DS Virgin Racing 47
  9. Daniel Abt Nje. Abt Audi Sport 46
10. Nelson Piquet ml. Bra. Nextev NIO 33
11. Oliver Turvey V.B. Nextev NIO 18
12. Mitch Evans N.Z. Panasonic Jaguar Racing 16
13. Robert Frijns Niz. Andretti 16
14. Maro Engel Njem. Venturi 15
15. António Félix da Costa Por. Andretti 10
16. Jérôme d’Ambrosio Bel. Faraday Future Dragon 10
17. Loïc Duval Fra. Faraday Future Dragon 9
18. Esteban Gutierrez Mek. Techeetah 5
19. Adam Carroll V.B. Panasonic Jaguar Racing 4
20. Tom Dillman Fra. Venturi 4
21. Stéphane Sarrazin Fra. Venturi 2
22. Mike Conway V.B. Faraday Future Dragon 0
23. MA Qing Hua Kin. Techeetah 0

 

Raspored utrka FIA Formule E u sezoni 2016. – 2017.

  1. 9. listopada 2016 Hong Kong, Kina
  2. 12. studenoga 2016 Marakeš, Maroko
  3. 18. veljače 2017. Buenos Aires, Argentina
  4. 1. travnja 2017. Ciudad de Mexico, Meksiko
  5. 13. svibnja 2017. Monako
  6. 20. svibnja 2017. Pariz, Francuska
  7. + 8. 10. i 11. lipnja 2017. Berlin, Njemačka (dvije utrke)
  9. + 10. 15. i 16. srpnja 2017. New York, SAD (dvije utrke)
11. + 12. 29. i 30. srpnja 2017. Montreal, Kanada (dvije utrke)

 

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (1 ocjena, prosječno: 5.00 out of 5)
Loading...