Novi motor donosi više snage, veću brzinu i veći domet Renaultu ZOE, najprodavanijem električnom vozilu u Europi

  • Renault je predstavio novi električni motor snage 80 kW koji će premijeru imati u modelu ZOE
  • Novi motor R110 model ZOE čini snažnijim i upotrebljivijim u vožnji izvan grada
  • ZOE za 2018. godinu dobiva novu boju karoserije, a odsad je kompatibilan i s aplikacijom Android Auto

2018 - New R110 electric engine

Boulogne-Billancourt, Francuska, 19. veljače 2018. – Renault je predstavio svoj novi električni motor R110 snage i ZOE modelske godine 2018. ZOE, najprodavanije električni automobil u Europi, bit će prvo Renaultovo električno vozilo pokretano ovim motorom snage 80 kW koji donosi više snage i više užitka u vožnji. Unatoč tome što je iste veličine kao i motor R90, R110 je 12 kW (16 KS) snažniji od svojeg prethodnika. Vozačima to donosi snažnije ubrzanje na otvorenim cestama i autocestama. Novi motor od 80 do 120 km/h ubrzava gotovo dvije sekunde brže od prethodnika. To je veliki napredak koji vozaču donosi više samopouzdanja pri višim brzinama. Pri nižim brzinama R110 ubrzava jednako snažno kao i inačica R90 na temelju koje je nastao zahvaljujući trenutačno dostupnom najvećem okretnom momentu od 225 Nm. Zato je ZOE u gradu okretan kao i uvijek.

“Zahvaljujući većoj snazi ZOE je još okretniji i prilagodljiviji izvan grada,” rekla je Elisabeth Delval, pomoćnica voditelja programa Renault ZOE. “Osim što mogu uživati u vožnji modela ZOE, vozači se mogu osloniti i na najveći domet u segmentu električnih automobila serijske proizvodnje.”

Novi motor R110: Renaultova stručnost u proizvodnji električnih vozila

Novi motor R110 plod je Renaultova rada na razvoju električnog motora i proizvodne strategije i novi dokaz stručnosti najvećeg europskog proizvođača električnih vozila u tom području. Motor R110, nasljednik motora R90, isključivo je Renaultov proizvod. Razvijen je u samo dvije godine, a proizvodi se u Francuskoj u Renaultovoj tvornici Cléon u Normandiji. Konstruirali su ga inženjeri iz Cléona u suradnji s inženjerima iz Renaultovog Technocentrea, smještenog jugoistočno od Pariza. Motor R110 opremljen je inovacijama koje su mu donijele dodatnih 12 kW bez povećanja mase ili obujma, a pritom je zadržao i iznimnu energetsku učinkovitost motora R90.

Uvođenjem motora R110 broj inačica Renaultovog motora koje se ugrađuju u Kangoo Z.E., Master Z.E., ZOE i Daimlerov električni Smart popeo se na pet (44 kW, 57 kW, 60 kW, 68 kW i 80 kW).

 

Android Auto za ZOE

Odsad će sustav R-LINK Evolution u modelu ZOE biti kompatibilan i s funkcijom Android Auto koja vozaču omogućuje jednostavan prikaz aplikacija pametnih telefona s operativnim sustavom Android na ugrađenom zaslonu i uporabu aplikacija dostupnih u trgovini Google Play.

 

Još profinjeniji

ZOE za 2018. godinu sada dolazi i s novom privlačnom tamnom metalik bojom: ljubičastom Blueberry. Bogato opremljena inačica INTENS može se odabrati i s novim paketom Blueberry Purple koji usklađuje ljubičastu boju karoserije s mat ljubičastom obradom ukrasnog umetka armaturne ploče i ventilacijskih otvora, okvira ručice mjenjača i zvučnika te ukrasnih šavova na crnim i ljubičastim presvlakama.

Knjige narudžbi za ZOE pokretan novim motorom R110 i opremljen sustavom Android Auto i paketom Blueberry Purple u Francuskoj se otvaraju u ožujku 2018.

 

R110: Renaultov prvi električni motor koji će biti homologiran u skladu s novom normom WLTP

Novi motor R110 bit će homologiran u skladu s novom normom WLTP koja se postupno uvodi u Europi od 1. rujna 2017. i koja će s vremenom zamijeniti normu NEDC. Novi, stroži postupak homologacije trebao bi preciznije oponašati stvarnu uporabu vozila i u slučaju električnih vozila mjeri domet izražen u kilometrima. Novi ciklus WLTP, koji uključuje i testiranje na dinamometru, dulji je i obuhvaća veći broj testnih faza. Brzine su više, a ubrzanja snažnija. Homologirani domet zato je niži i u skladu s vrijednostima koje vozilo postiže u stvarnim uvjetima. Novi postupak nije promijenio Zoejev stvarni domet koji ostaje 300 km u gradskoj i izvangradskoj vožnji.

Homologacija motora R110 prema normi WLTP je u tijeku. Početne procjene temeljene na novoj normi WLTP (otprilike 300 km) potvrđuju vrijednosti dobivene u stvarnim uvjetima.

 

Renault ZOE najprodavanije je električno vozilo u Europi

  • ZOE je 2017. bio najprodavanije električno vozilo u Europi treću godinu zaredom
  • svako drugo električno vozilo prodano u Francuskoj 2017. jest ZOE*.
  • ukupno je u Renaultovoj tvornici Flins u Francuskoj proizvedeno više od 100.000 primjeraka modela ZOE
  • prodaja modela ZOE svake godine bilježi rast
  • prodaja modela ZOE 2017. porasla je za 44 % u odnosu na 2016.

(*) podaci od kraja prosinca 2017.

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (4 ocjena, prosječno: 5.00 out of 5)
Loading...