Renault-Nissan-Mitsubishi i Google udružuju snage na multimedijskom sustavu nove generacije

Pariz, Yokohama, Tokio – Renault-Nissan-Mitsubishi i Google danas su objavili da su sklopili tehnološko partnerstvo u cilju ugradnje operativnog sustava Android u vozila koja prodaje najveća svjetska alijansa proizvođača automobila, čime će kupcima ponuditi inteligentne multimedijske sustave i aplikacije prilagođene korisniku u više modela i marki, s planiranim početkom od 2021.

Renault-Nissan-Mitsubishi and Google join forces on next-generat

  • Najveća alijansa proizvođača automobila na svijetu potpisala je globalni višegodišnji partnerski sporazum s Googleom koji će vozila Renault, Nissan i Mitsubishi opremiti inteligentnim multimedijskim sustavima
  • Alijansa će s pomoću Androida, najpopularnijeg operativnog sustava, ponuditi svojim kupcima niz novih usluga, uključujući Google Maps, Google Assistant i Google Play Store
  • Te će se usluge povezati s Alijansinim inteligentnim uslugama „u oblaku”, namijenjenima nadogradnji softvera i dijagnostici vozila

U okviru tehnološkog partnerstva, vozila članova Alijanse na brojnim tržištima koristit će Android, najpopularniji operativni sustav na svijetu te će omogućivati detaljnu navigaciju putem aplikacije Google Maps, pristup trgovini Google Play Store s velikim izborom aplikacija za upotrebu u automobilu, a putem sustava Google Assistant korisnici će moći odgovarati na pozive i poruke, upravljati medijskim sustavom, tražiti informacije i glasovnim komandama upravljati funkcijama vozila.

Društva Alijanse, koja su prošle godine prodala 10,6 milijuna vozila na dvjesto tržišta, ugradit će Googleove aplikacije i usluge u svoje multimedijske sustave i sustave u oblaku kako bi poboljšala korisničko iskustvo kupcima vozila Renault, Nissan i Mitsubishi Motors. Iako će sva vozila marki Alijanse dijeliti platformu Android, svaka će marka moći kreirati jedinstveno korisničko sučelje i posebne funkcije uz one koje nudi zajednička platforma.

Partnerstvo za multimedijski sustav dio je nastojanja Alijanse da što više vozila opremi uslugama za povezivanje i uslugama u oblaku kao dio svojeg srednjoročnog plana do 2022. Današnja se objava poklapa s prvom obljetnicom donošenja srednjoročnog plana te je simbol usmjerenosti Alijanse na tehnologiju nove generacije. U okviru tog plana, Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi želi povećati prodaju na više od 14 milijuna vozila godišnje do kraja 2022.

Plan uključuje i predstavljanje 12 novih električnih vozila bez emisija, novih tehnologija autonomne vožnje i pokretanje inteligentnog oblaka Alijanse koje je trenutačno u tijeku.

Alliance Intelligent Cloud zajamčit će sustavima nove generacije sigurnu povezanost putem platforme na kojoj će se integrirati upravljanje podacima i multimedijskim sustavima te će se osigurati nadogradnje u oblaku i dijagnostika na daljinu u vozilima proizvođača Alijanse.

Kombiniranjem najnovijih tehnologija Alijanse i Googlea, vozila proizvođača Alijanse bit će opremljena najinteligentnijim multimedijskim sustavima na tržištu.

Vozači i putnici moći će iskoristiti sve mogućnosti koje im nude Google i Android kako bi pristupili sustavu koji uključuje tisuće postojećih aplikacija i nove aplikacije čiji broj raste iz dana u dan. Ta integracija u kombinaciji s opsežnim znanjem i dinamičnom zajednicom razvojnih inženjera omogućit će jednostavan pristup popularnim aplikacijama iz vozila. Sustav će biti kompatibilan i s uređajima s drugim operativnim sustavima, kao što je Apple iOS.

Hadi Zablit, viši potpredsjednik odjela za razvoj poslovanja u Alijansi Renault-Nissan-Mitsubishi izjavio je:

Naše će partnerstvo s Googleom omogućiti vlasnicima naših vozila poboljšano korisničko iskustvo koje im je sad dostupno samo izvan vozila ili, do određene mjere, spajanjem nekog Android uređaja na vozila koja podržavaju tu opciju. Za vozila osmišljamo snažne povezane i integrirane usluge koje će korisnici upotrebljavati u samom vozilu i izvan njega, koje ćemo pridodati funkcijama Googleovih aplikacija i usluga na koje su brojni korisnici već navikli, uključujući Google Maps, Google Assistant i Google Play Store.

Kal Mos, globalni potpredsjednik odjela Alijanse za povezana vozila, dodao je:

Integriranjem platforme Android u naše multimedijske sustave dodajemo novu razinu inteligencije našim povezanim vozilima. U budućnosti bi Google Assistant, koji upotrebljava Googleovu naprednu tehnologiju umjetne inteligencije, mogao postati glavni način komunikacije korisnika s vozilima, bez upotrebe ruku. Google Maps i Google Assistant ugrađeni u multimedijske sustave vozila Alijanse omogućit će našim kupcima da se koriste nekima od najnaprednijih aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Pristup Google Play Store trgovini iz vozila omogućit će našim korisnicima da uživaju u otvorenom i sigurnom sustavu Android aplikacija osmišljenih za vozila.

Hiroshi Lockheimer, viši potpredsjednik odjela za platforme i sustave u Googleu izjavio je:

Google i Renault-Nissan-Mitsubishi dijele zajedničku viziju pružanja inteligentnog, sigurnog i integriranog iskustva u vozilu, koju će ostvariti aplikacijama i uslugama koje su poznate i povezane te ih je moguće nadograđivati. Iznimno smo zadovoljni zbog partnerstva s Alijansom Renault-Nissan-Mitsubishi koja će nam omogućiti da aplikacije Google Assistant, Google Maps i mnoge druge putem trgovine Play Store i operativnog sustava Android dovedemo do vozača i putnika diljem svijeta.

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...