Grupa Renault predstavlja prvi Francuski pametni otok: Belle-île-en-Mer

Belle-Île-en-Mer (Francuska), 21. rujna 2018. – Grupa Renault, jedan od ključnih igrača u svijetu električnih ekosustava, i njezini partneri, zajednica općina Belle-Île-en-Mer te društva Morbihan Energies, Les Cars Bleus i Enedis, s ponosom predstavljaju potpuno novi zajednički projekt pod nazivom FlexMob’île. Cilj ovog pametnog električnog ekosustava jest olakšati prijenos energije na francuskom otoku Belle-Île-en-Mer, smještenom uz obalu južne Bretanje. Ta inicijativa nastavak je inovativnog programa Smart Fossil Free Island (pametni otok bez fosilnih goriva) koji se provodi od prošle veljače na portugalskom otoku Porto Santo u arhipelagu Madeira.

2018 - Renault Zoe in Porto Santo

  • Grupa Renault, Morbihan Energie, Les Cars Bleus i Enedis udružili su snage i osmislili FlexMob’île, inovativni program energetske tranzicije francuskog otoka Belle-Île-en-Mer.
  • Taj pametni električni ekosustav temelji se na tri osnovne aktivnosti: dijeljenju električnih vozila, stacionarnoj pohrani solarne energije i pametnom punjenju.
  • FlexMob’île nastavak je projekta kojim grupa Renault razvija koncept pametnih otoka, među kojima je prvi bio portugalski Porto Santo.

U sljedeća 24 mjeseca grupa Renault i njezini javni i privatni partneri razvijat će pametni električni ekosustav koji bi trebao smanjiti ugljični otisak otoka i povećati njegovu energetsku neovisnost.

„Ponosni smo što imamo priliku surađivati sa zajednicom općina Belle-Île-en-Mer i društvima Morbihan Energie, Les Cars Bleus i Enedis na ovom jedinstvenom projektu u Francuskoj. Cilj nam je isti kao i s otokom Porto Santo: implementirati globalna rješenja koja ispunjuju lokalne potrebe uporabom provjerenih i naprednih tehnologija. Sustav razvijen na otoku Belle-Île-en-Mer moći će se prenijeti na druge otoke, ali i na gradove i prigradska područja,” izjavio je Gilles Normand, viši potpredsjednik, odjel za električna vozila.

Frédéric Le Gars, načelnik zajednice općina Belle-Île-en-Mer, dodao je: „Kad mi je direktor društva Morbihan Energies Jo Brohan opisao projekt znao sam da uz Renault moramo biti ključni igrač u tom inovativnom programu izgradnje novog održivog ekosustava mobilnosti.”

Električna mobilnost i obnovljiva energija za smanjenje potrošnje energije

Stanovnici i posjetitelji otoka Belle-Île-en-Mer od 2019. će imati pristup floti električnih automobila u okviru samoposlužnog programa najma. Na raspolaganju će im biti Renault ZOE i Kangoo Z.E. Ta će se vozila puniti na mreži punionica smještenih blizu glavnih atrakcija otoka.

Nova usluga dijeljenja automobila koristit će se viškom energije proizvedenim putem solarnih ploča postavljenih na krovovima glavnih zgrada javnih institucija otoka.

„Pametni sustav punjenja omogućit će nam punjenje električnih automobila svaki put kad zgrada proizvede više energije nego što joj je zaista potrebno,” rekao je g. Normand.

Primjerice, solarne ploče na krovu škole osiguravaju grijanje i rasvjetu učionica tijekom tjedna, a energija koja se proizvede vikendom ili tijekom školskih praznika koristit će se za punjenje automobila.
 

Energetska tranzicija potiče lokalno gospodarstvo

Uporabom energije proizvedene lokalno iz obnovljivih izvora FlexMob’île će gospodarskim dionicima otoka omogućiti veću fleksibilnost, a pritom osigurati i značajne uštede.

Primjerice, grupa Renault najvećim će smještajnim jedinicama osigurati rabljene baterije iz električnih vozila. Te će se baterije upotrebljavati za pohranu energije koju tijekom dana proizvedu solarne ploče, a koju će se uvečer upotrebljavati, primjerice, za grijanje bungalova. To bi smještajima trebalo omogućiti produljenje sezone koja je dosad bila ograničena, ponajprije zbog troškova centralnog grijanja.

Više o projektu FlexMob’île možete pronaći na stranici easyelectriclife.

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...