Grupa Renault sudjelovala je u razvoju jedinstvene tkanine od posve recikliranog materijala za novi ZOE

Boulogne-Billancourt, 5. prosinca 2019. – Grupa Renault posvećena je širenju uporabe recikliranih materijala u automobilima. Stoga je u suradnji s tvrtkama Filatures du Parc (predionica u francuskom departmanu Tarn) i Adient Fabrics France (dobavljač presvlaka za automobilska sjedala iz departmana Ariège) 2015. pokrenula projekt naziva„àfiler”, s ciljem proizvodnje jedinstvene tkanine od isključivo recikliranih materijala.

Zahvaljujući stručnosti u području tradicionalne metode grebenanja i zajedničkim inovacijama, od ove su tkanine – proizvedene od dijelova sigurnosnih pojaseva, otpadnog tekstila dobivenog iz automobilske industrije i poliesterskih vlakana dobivenih reciklažom plastičnih boca (PET ambalaža) – izrađene presvlake za novi ZOE s razinom opreme Zen i Intens. Novom tkaninom, koja ispunjuje visoke zahtjeve u pogledu udobnosti, održavanja, čvrstoće i otpornosti na UV zrake, presvučeno je ukupno 8 m² površine unutrašnjosti vozila; od nje su izrađene presvlake sjedala, obloge armaturne ploče, ručica mjenjača na središnjoj konzoli te obloge vrata.

2019 - Essais presse Nouvelle Renault ZOE en Sardaigne

  • Grupa Renault razvila je nov industrijski postupak u suradnji s francuskom tvrtkom Les Filatures du Parc, specijaliziranom za proizvodnju grebenanih vlakana, i francuskom podružnicom vodećeg svjetskog dobavljača automobilskih sjedala Adient Fabrics France, uz potporu Francuske agencije za okoliš i upravljanje energijom Ademe te regije Okcitanija.
  • U novom Renaultu ZOE upotrijebljen je jedinstven tekstilni proizvod, izrađen od ostataka sigurnosnih pojaseva, otpadnog tekstila i recikliranih plastičnih boca.
  • Kratak proizvodni postupak ne uključuje kemijsku ili toplinsku obradu, zbog čega su emisije ugljikova dioksida niže za 60 % u odnosu na standardni postupak proizvodnje.

Kratak lanac opskrbe i postupak grebenanja pređe – bez kemijske ili toplinske obrade – omogućuju smanjenje emisija CO2 za više od 60 % u usporedbi sa standardnim postupkom proizvodnje tkanine za prethodni model Renaulta ZOE.

Jean-Philippe Hermine, direktor odjela za strategijsko planiranje okoliša grupe Renault, izjavio je:

Industrija ima ključnu ulogu u svladavanju izazova energetske tranzicije, zbog čega nužno mora prilagoditi svoje proizvodne postupke i smanjiti štetan utjecaj na okoliš. Uz potporu naših partnera Filatures du Parc i Adient Fabrics dokazujemo da je moguće upotrebljavati kružne i konkurentne razvojne modele, usmjerene na obnovljive izvore, i pritom steći konkurentnu prednost u vrijeme kada dostupnost i troškovi nabave sirovina postaju pravo strateško pitanje. Ovim pristupom grupa Renault nastoji smanjiti štetan utjecaj koji njihova vozila ostavljaju na okoliš tijekom svojeg životnog vijeka, kao i smanjiti ugljični otisak za 25 % do 2022. (u usporedbi s vrijednostima iz 2010.)

Fabrice Lodetti, voditelj poslovanja tvrtke Filatures du Parc, dodao je:

Naša se tvrtka već 15 godina bavi proizvodnjom reciklirane pređe od otpadnog tekstila, prvenstveno namijenjene za izradu presvlaka i obloga namještaja. Trenutno je time obuhvaćeno 60 % naše proizvodnje, a s vremenom želimo povećati taj udjel na 100 %. Uvjereni smo da je ovaj odgovorni društveno-gospodarski model, temeljen na načelima kružne ekonomije, prikladan za smanjenje nepovoljnog utjecaja na okoliš i očuvanje prirodnih izvora u nadolazećim godinama. Svoje partnere potičemo da nastave u tom smjeru, a s njihovim kreativnim timovima intenzivno surađujemo na razvoju ekoloških proizvoda.

Mathias Daynie, direktor tvornice ADIENT Fabrics u mjestu Laroque d’Olmes istaknuo je:

Razvoj tkanina poput one za novi Renault ZOE, nastale recikliranjem proizvoda u kratkim ciklusima, nedvojbeno je budućnost naše industrije. U automobilskoj industriji i srodnim sektorima otvaraju se brojne mogućnosti, stoga će one zasigurno slijediti ovakav pristup, bilo zbog ekoloških, etičkih ili gospodarskih razloga. U Laroque d’Olmesu ne nalazi se samo proizvodni pogon, već i centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj. Otkako ju je 1955. utemeljio Michel Thierry, tvornica je stekla 60-godišnje iskustvo, a posljednjih 20 godina surađuje isključivo s automobilskom industrijom, pri čemu se u suradnji s partnerima snažno posvećuje razvoju budućih proizvoda s visokom dodanom vrijednošću. Osim tradicionalne ili ekološke proizvodnje tkanina za automobilsku industriju, u tvornici se istražuju novi tekstilni proizvodi i postupci kako bi se pružila bolja potpora klijentima i ispunili njihovi tehnički i ekološki zahtjevi.

 

 

PROČITAJTE VIŠE >

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (2 ocjena, prosječno: 5.00 out of 5)
Loading...