Projekt INCIT-EV: inovativna rješenja za punjenje električnih vozila ispitivat će se u Europi

Grupa Renault najavljuje službeno predstavljanje projekta INCIT-EV u suradnji s 32 europska partnera. Cilj je projekta promicati elektromobilnost kroz eksperimente kojima se nastoji poboljšati iskustvo vozača, kao i revolucionarizirati načine punjenja električnih vozila.

2019 - Nouvelle Renault ZOE

  • Svrha projekta INCIT-EV* jest potaknuti razvoj elektromobilnosti kroz ispitivanje na terenu.
  • Na odabranim lokacijama u Europi ispitivat će se sedam inovativnih tehnologija za punjenje električnih vozila.
  • Grupa Renault koordinator je ove inicijative koju, u sklopu poziva na prijedloge u okviru projekta Obzor 2020., podržava i Europska komisija.

 

SEDAM TEHNOLOGIJA KOJE SE ISPITUJU U EUROPI

Projekt INCIT-EV trajat će 48 mjeseci, od siječnja 2020. do prosinca 2023., a sastojat će se od dvije faze:

  • Prva faza bit će usmjerena na analizu potreba i zahtjeva vozača, nakon čega u travnju 2020. slijedi ispitivanje tehnologija za punjenje vozila i mogućnosti njihove integracije s infrastrukturom.
  • Tijekom druge faze projekta na odabranim će se lokacijama predstaviti sedam inovativnih tehnologija. Ova će faza trajati od druge polovice 2022. do završetka projekta.

– Sustav dinamičnog beskontaktnog punjenja za urbane sredine u Parizu u Francuskoj

– Sustavi visokonaponskog punjenja u okolici Talinna u Estoniji

– Optimizirani sustav dvosmjernog „pametnog punjenja” u Amsterdamu i Utrechtu u Nizozemskoj

– Sustav dinamičnog beskontaktnog punjenja u prigradskim i izvangradskim područjima u Versaillesu u Francuskoj

– Brza punionica na parkiralištu za dijeljena vozila u okolici Torina u Italiji

– Sustav niskonaponskog dvosmjernog punjenja (i za vozila na dva kotača) i sustav dinamičnog punjenja na stajalištu taksija u zračnoj luci i središnjoj postaji u Zaragozi u Španjolskoj.

 

PANEUROPSKI PROJEKT GRUPE RENAULT

Kako bi ukazala na važnost ispitivanja ovih tehnologija u stvarnim uvjetima (kao što je tehnologija dinamičnog beskontaktnog punjenja (CDC)[1]), ali i na potrebu za organizacijom čitavog ekosustava, Grupa Renault odlučila se odazvati na poziv Europske komisije za nove projekte i osnovati konzorcij.

32 vodeća industrijska poduzeća, sveučilišta, instituti, gradovi, startup tvrtke te mala i srednja poduzećaodazvali su se na Renaultovu inicijativu sa željom da kroz sudjelovanje u ovim ispitivanjima, u čijem je središtu iskustvo vozača električnog vozila, doprinesu promicanju električne mobilnosti u Europi.

Pristup koji u središte postavlja iskustvo vozača pomoći će nam da izgradimo novi ekosustav i razvijemo napredna rješenja za punjenje. Široka primjena takvih rješenja na području Europe trebala bi potaknuti prelazak na električnu mobilnost.

„Grupa Renault je, kao pionir u proizvodnji električnih vozila u Europi, poznata po svojoj inovativnosti i brizi za kupce”, izjavio je Xavier Serrier, voditelj projekta za sustave punjenja električnih vozila pri istraživačkom odjelu Grupe. „Cilj je projekta INCIT-EV predstaviti niz rješenja za punjenje koja u središte postavljaju vozača, prvenstveno gradskih punionica i infrastruktura za beskontaktno punjenje u vožnji, i tako potaknuti uporabu električnih vozila u Europi.”

Projekt se provodi u Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Turskoj, a konzorcij čine 33 člana:

ATOS SPAIN SA, AVERE France, Ayuntamiento de Zaragoza, BIT&BRAIN technologies SL, Bursa Buyuksehir Belediyesi, COLAS SA, Commune de Paris, Comune di TORINO, Eesti Energia Aktsiaselts, ELES d.o.o. Sistemski operater prenosnega elektroenegetskega omrezja, ENEDIS, EUROVIA Management, EV charged B.V., Vedecom Fondation Partenariale MOV’EOTEC, Fondazione LINKS – Leading Innovation & Knowledge for Society, FPT INDUSTRIAL SPA, Fundación CIRCE Centro de Investigación de Recursos y Consumos Energéticos, GREENFLUX Assets B.V., Groupe RENAULT, IDNE0 Technologies SAU, Ingeneria y Técnica del Transporte TRIA SA, Institut Français des Sciences et Technologies des Transports, de l’Aménagement et des Réseaux, IREN SPA, Pitpoint EV B.V., Politecnico di Torino, PRIMA ELECTRO SPA, Province Noord-Holland MRAE, PSA ID, QI ENERGY ASSESSMENT SL, Red Eléctrica de España S.A.U., Stadwerke Nordeney GMBH, Univerza V Ljubljani, We Drive Solar.

 

PROJEKT S POTPOROM EUROPSKE KOMISIJE

Projekt INCIT-EV dobio je novčana sredstva iz programa za istraživanje i inovaciju Obzor 2020. na temelju sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava pod brojem 875683.

Grupa Renault ujedno je osnivač i koordinator konzorcija projekta INCIT-EV. Kao takva posreduje između Europske komisije i partnera u konzorciju, nadgleda tehnički razvoj i pridržavanje rasporeda te upravlja proračunom.

 

 

Riječ je o širokom predstavljanju rješenja za punjenje koja u središte postavljaju vozača, prvenstveno gradskih punionica i infrastruktura za beskontaktno punjenje u vožnji. Cilj je projekta potaknuti uporabu električnih vozila u Europi.
** Grupa Renault 2018. je u suradnji s tvrtkom VEDECOM razvila tehnologiju beskontaktnog dinamičnog punjenja (CDC). Ova tehnologija omogućuje beskontaktno punjenje vozila tijekom vožnje, no samo na cestama s potrebnom infrastrukturom.

Vaše mišljenje nam je važno. Jest li već ocjenili naše novosti?


1 Zvjezdica2 Zvjezdice3 Zvjezdice4 Zvjezdice5 Zvjezdica (Bez ocjena)
Loading...